Klónozott állatok utódainak húsa a brit boltokban

Vágólapra másolva!
Klónozott marha utódainak húsa került brit élelmiszerboltok polcára - erősítették meg a brit hatóságok.
Vágólapra másolva!

Az élelmiszerbiztonságért felelős Food Standard Agency (FSA) közölte: az amerikai vérvonalból származó két bikát 2009-ben, illetve 2010-ben levágták, húsukat értékesítették, el is fogyasztották. A gyanú szerint a hús pitébe vagy hamburgerbe került, és Skóciában adták el.


Nagy-Britanniában mindeddig az FSA és a tejipar képviselői is hevesen tagadták, hogy klónozott állatok, vagy leszármazottaik húsa vagy teje került volna a boltok polcaira.


A jogszabályok tiltják a klón állatok húsának árusítását


Az élelmiszerfelügyelet jelenleg érvényben lévő szabályai szerint tilos ilyen állatoktól származó termékek árusítása.


A vonatkozó szabályok betartása a gyakorlatban ugyanakkor nem ellenőrizhető, mivel Nagy-Britanniában lehetőség van bikák spermiumának behozatalára. A szigetországba évente több millió adag állati sperma érkezik, és a mezőgazdasági minisztérium nem ellenőrzi, hogy ezek klónozott állatoktól származnak-e vagy sem. Az Európai Unió vélekedése szerint "lehetséges", hogy a brit üzletekben ezernyi tej- és hústermék származik ilyen állatoktól.


Szakértők szerint nincs arra szolgáló bizonyíték, hogy a klónozott jószágok húsa vagy teje káros lenne az emberek egészségére, de állatvédők hangoztatják: a klónozási eljárás káros az állatokra és rövidebb élettartamú utódokat eredményez, emellett etikailag is kétségeket vet fel.


Az USA-ban egészségre nem ártalmasnak számít a klónállat húsa és teje


Nagy-Britanniában a napokban a The New York Times című amerikai lap cikke nyomán merült fel a gyanú, hogy klónozott állatoktól vagy utódaiktól származó tej- és hústermékek kerültek forgalomba. Az NYT cikkében egy farmer azt állította, hogy a szabályok megkerülésével klónozott tehén utódjának tejét adta el, bár ebben az ügyben még nem sikerült bizonyítékokat találni. A tejipar azonban "biztosra veszi", hogy nem került a polcokra ilyen tej.


Az Egyesült Államok illetékes hatósága 2008-ban kijelentette: a klónozott állatoktól származó hús és tej biztonsággal fogyasztható az emberek számára.


Az Európai Parlament a múlt hónapban javaslatot fogadott el az ilyen termékek tiltásáról, de ez még nem jogszabályi érvényű, szeptemberben tovább tárgyalják.