Vágólapra másolva!
Tizenhét bevizsgált műanyagtermék közül hétben az egészségre káros ftalát adalékanyagokat talált a Levegő Munkacsoport - ismertette Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport környezetkémikusa.
Vágólapra másolva!

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy egy nemzetközi összefogás keretében elvégzett laborvizsgálat eredményeként a 17 bevizsgált termékből 7-ben találtak 0,1 tömegszázalék felett ftalátokat. Ebből 5 termék esetében a cégeknek információt kellett volna adniuk az anyag jelenlétéről a termékben, miután a ftalát szerepelt az EU 2007 óta hatályos vegyianyag-rendeletében (REACH) a különös aggodalomra okot adó anyagok listáján.


A Levegő Munkacsoport által nyilvánosságra hozott lista szerint ftalátból készült 55 százalékban a 4 Társ Kft. által forgalmazott, bevizsgált dildo sunshine elnevezésű szexjáték - egy műpénisz -, amely használójának éppen intim testrészével érintkezik. A Tescóban megvásárolható CH KÁ gyermekpapucs (szandál 533964022000) 16 százalékban tartalmazza a veszélyes vegyületcsoportot, a Media Marktban kapható, HIME NV 14/WH hálózatú, másfél méteres hosszabbító elosztó és egy HAMA 56204 fülhallgató MP3 lejátszóhoz (HK-204) 8,9 és 7,9 százalékban, a Rossman üzletekben vásárolható állatfigurás rózsaszín piperetáska pedig 0,28 százalékban.


Ugyanez a piperetáska az SVHC ftalátok mellett tartalmaz a Levegő Munkacsoport szerint veszélyesnek minősített más ftalátokat is, 15 százalékban. Az utóbbi vegyületcsoport megtalálható egy tescós, illetve a Gála Kereskedelmi Zrt. által forgalmazott viaszosvászon terítőben, továbbá 27 százalékban a Pelikan radírban, amelyet Euro Store Kft. árusít. A Levegő Munkacsoport 4 anyagot vizsgált a REACH listán szereplő 35 anyagból. A szervezet a vizsgálatok eredményeit jelzi az egészségügyi hatóság felé.


A környezetvédő szervezet rámutat: a REACH megengedte a cégeknek, hogy káros vegyi anyagokat tartalmazó termékek a boltok polcain maradhassanak. A szabályozás szerint ráadásul a veszélyes vegyületeket a címkén sem kell feltüntetni, ám a cégek 45 napon belül kötelesek válaszolni arra, hogy termékeikben vannak-e a REACH szerinti különös aggodalomra okot adó anyagok. Azaz, ha egy termékük a tömegéhez viszonyítva több mint 0,1 százalékos arányban tartalmaz az egészséget súlyosan veszélyeztető kemikáliát, arról tájékoztatniuk kell bármely érdeklődőt.


A Levegő Munkacsoport több száz ilyen információkérő levelet küldött hazai bevásárlóközpontoknak, gyártóknak. A sajtótájékoztatón elhangzott: eleinte nem érkeztek válaszok, az elmúlt időszakban azonban már a cégek több mint fele válaszolt, de egyikük sem jelezte, hogy lenne kockázatos anyag a termékeiben.