Újabb per elé néz a kaliforniai nyolcas ikrek orvosa

Vágólapra másolva!
A tavaly nyolcas ikreket szült édesanyát kezelő termékenységi szakorvost a kaliforniai egészségügyi tanács hétfőn egy újabb vitatott mesterséges megtermékenyítés miatt fogta perbe.
Vágólapra másolva!

A Beverly Hills-i hatóság azzal vádolja Dr. Michael Kamravat, hogy hét embriót ültetett be egy 48 esztendős nőnek, melyek közül négy ki is fejlődött. Közülük három császármetszéssel megszületett, egy pedig az anyaméhben meghalt. A testület úgy véli, ilyen nagyszámú embriót a páciens életkorától függetlenül nem szabadna egyetlen nőbe sem beültetni.


Az orvosszövetség január 4-én hasonló keresetet nyújtott be Kamrava ellen, amelyben azzal vádolta az orvost, hogy meggondolatlanul járt el akkor, amikor elősegítette Nadya Suleman nyolcas ikreinek fogantatását. A 34 éves, egyedülálló Suleman, akinek már hat gyermeke volt, tavaly januárban került az újságok címoldalára, amikor Los Angelesben nyolcas ikreknek adott életet.


A hétfőn benyújtott keresetben az orvosi testület azt állította, hogy Kamrava "vétkes gondatlansága miatt... súlyos kockázatnak tette ki betegét, amit a katasztrofális következményekkel végződő négyes terhesség is bizonyított." A tanács azt is az orvos szemére veti, hogy nem utalta be páciensét mentális egészségügyi szakemberhez, pedig az asszony közelített az ötvenhez, három felnőtt gyermeke van, és olyan donorral folytatott mesterséges megtermékenyítést, akit ismert.


Az egészségügyi tanács panaszában más páciensek eseteiről is említést tesz, köztük egy asszonyról, aki teherbe esése után tudta meg, hogy petefészek rákja van. A vád szerint Kamrava az IVF kezelés előtt egyszer sem tesztelte a nőt a betegségre.