Fegyelmit javasolnak a bázakerettyei pszichiátriai otthon igazgatója ellen

Vágólapra másolva!
A fenntartói vizsgálat lezárultával fegyelmi eljárást javasolnak a bázakerettyei pszichiátriai otthon igazgatója ellen, aki egy júniusi bejelentés szerint ápoltakat dolgoztatott budapesti lakásának felújításán - közölte a Zala Megyei Önkormányzat alelnöke pénteken sajtótájékoztatón Zalaegerszegen. 
Vágólapra másolva!

Nagy Kálmán (Fidesz) felidézte: június közepén a Blikk újságírója tett bejelentést nekik arról, hogy az igazgatónő lakásfelújításán a pszichiátriai otthonból, az intézmény gépkocsiján szállított betegek fizikai munkát végeznek.


A tavaly nyáron történtek miatt indított fenntartói vizsgálat során az igazgató cáfolta az állításokat. Marketti Judit a sajtónak röviden közleményben is kifejtette álláspontját: egyes szomszédai nem válogattak az eszközökben, hogy a nekik nem tetsző lakásátalakítást megakadályozzák


Nagy Kálmán beszámolt arról, hogy az elmúlt hetekben többször is meghallgatták az igazgatót, az intézmény karbantartóját - aki a budapesti munkálatokat is koordinálta -, az otthon középvezetőit, a budapesti társasház lakóit, továbbá az egyik, cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt álló otthonlakót. Megvizsgálták a gondozottak távollétéről és az autó használatáról szóló dokumentációt, és bekérték a VII. kerületi rendőrkapitányság jegyzőkönyvét is, amely a lakásban a szomszédok feljelentése alapján folytatott két igazoltatásról készült.


A vizsgálóbizottság megállapításai szerint az intézmény igazgatója és az alkalmazottak egybehangzóan azt állították, hogy nem dolgoztak ellátottak az igazgató budapesti lakásában. A szemtanúként szereplő három szomszéd közül kettő már nem állította, hogy a munkások pszichiátriai betegek voltak, a harmadik pedig azt mondta, az ott dolgozók "tekintetéből állapította meg", hogy gondozottak lehettek.


Kiderült, hogy az igazgató magáncélra tavaly kétszer is igénybe vette az intézmény kisbuszát, de a dokumentumok szerint akkor azzal el is számolt.


A rendőrségtől kért jegyzőkönyv szerint tavaly nyáron egy gondozott valóban volt a lakásban, és a dokumentumban az áll, hogy a lakásban tartózkodók szennyezett ruházata arra utal, "munkavégzést folytattak". A bázakerettyei intézményben nem volt dokumentálva a gondozott távolléte, arra a napra viszont munkajutalmat is kapott.


Az alelnök úgy összegzett: ellentmondásosak a vizsgálat során szerzett információk, és úgy döntöttek, hogy javasolják a fegyelmi eljárás lefolytatását az igazgató ellen. Erről a július 8-ra összehívott rendkívüli közgyűlésen határozhatnak. Újságírói kérdésére elmondta, az igazgatónő tovább dolgozik, arról pedig, hogy a hivatal tesz-e büntetőfeljelentést, a közgyűlés dönt majd.


Sifter Rózsa megyei főjegyző azt mondta: a közgyűlésnek vizsgálóbiztost is ki kell jelölnie a fegyelmi eljárás elrendelése esetén. Az intézményt 1982 óta vezető igazgató ellen egyébként eddig semmiféle eljárás nem folyt, a 160 ellátottat gondozó otthon vezetője évente beszámol a megyei önkormányzatnak, és gyámhivatali ellenőrzést is tartottak, de szabálytalanságot nem tártak fel.