A magyarok a szükséges összeg egytizedére kötnek balesetbiztosítást

Vágólapra másolva!
A magyar jövedelmi viszonyok mellett legalább 10-15 millió forint biztosítói térítésre lenne szükség halál és rokkantság esetén, de az ügyfelek mindössze átlagosan 1,5 millió forint térítésre szerződnek az olcsóbb díj miatt - állapította meg az Union Biztosító kutatása.
Vágólapra másolva!

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott kutatási összefoglalóból kitűnik, hogy a magyar ügyfelek inkább azt igénylik, hogy több káreseményre, de kisebb térítéssel terjedjen ki a balesetbiztosítás, mintsem hogy kevesebb legyen a káresemény, ám magasabb összegű a térítés.


Az 1,6 millió forintos éves nettó átlagkeresethez képest úgy kellene a biztosítói térítést kalkulálni, hogy az 5-6 évi kieső keresetet fedezzen. Így jön ki a 10-15 millió forintos fedezet. A magyar népesség 10 százaléka rendelkezik balesetbiztosítással. Az európai átlag ennek a többszöröse, például az Egyesült Királyságban közelíti a 70 százalékot.


A biztosító rámutat: a háztartásokban dupla annyian vesztik életüket balesetben, mint a közutakon. A KSH adatai szerint Magyarországon 2008-ban otthoni balesetben 2005-en, az utakon 996-an, míg munkahelyi balesetben 116-an haltak meg. A kötelező gépjármű felelősség- és a casco biztosítások alap-változatai ráadásul nem terjednek ki az autó utasait ért baleseti károkra.