Nem jó ötlet szétrágni a gyógyszert

Vágólapra másolva!
Sok ember kezd el öklendezni, amikor megpróbál gyógyszert bevenni. Az alábbiakban gyógyszerészek tippjeit soroljuk fel, amelyek megkönnyíthetik az orvosságok lenyelését.
Vágólapra másolva!

Gyakoroljunk egy cukorkával! Próbáljunk meg különböző méretű cukorkákat lenyelni, kezdjünk például cukorgyönggyel és folyamatosan haladjunk a tabletta nagyságú cukorkák felé.

Igyunk először egy korty vizet! Különösen, ha száraz a szánk, igyunk egy korty vizet, mielőtt a gyógyszert a szájunkba tesszük. Néhány további korttyal pedig segíthetjük a nyelést.

Tegyük a tablettát a nyelvünk közepére! Ha könnyen öklendezni kezdünk, helyezzük a gyógyszert a nyelvünk hátsó része helyett a hegyére. Ovális tabletta esetén hosszában vegyük azt a szánkba, hogy ne keresztben kelljen lenyelnünk.

Ne hajtsuk hátra a fejünket! Ehelyett hajtsuk inkább előre, állunkat közelítsük a mellkasunkhoz. Ez elősegíti, hogy a tabletta hátrajusson a torokba.

Próbálkozzunk szívószállal! Az így keletkezett szívó hatás segít a gyógyszer lenyelésében.

Segíthetnek a buborékok. Bár a gyógyszerbevételhez a legjobb a hideg víz, egyeseknek könnyebben megy szénsavas italokkal.

Együnk egy falatot! Egyeztessünk orvosunkkal és ha lehetséges, étkezés közben vegyük be a gyógyszert. Rágjunk meg egy falatot, amjd közvetlenül a nyelés előtt tegyük a szánkba a tablettát.

Relaxáljunk! A gyógyszerbevétel előtti mély levegővétel segítségével legyőzhetjük az öklendezést kiváltó garatreflexet. Képzeljük el lelki szemeinkkel, hogy gond nélkül lenyeljük a tablettát.

Ne törjük össze és ne rágjuk szét! Egyes gyógyszerekből fokozatosan szabadul fel a hatóanyag, így ártalmas lehet, ha egyszerre jut be szervezetünkbe az egész adag. Kérjük ki orvosunk véleményét.