Egyelőre sikertelen a Richter új gyógyszerfejlesztése

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem jártak sikerrel a Richter Gedeon Nyrt. által felfedezett új gyógyszerjelölt, a Forest Laboratories amerikai céggel közösen fejlesztett radiprodil (RGH-896) Fázis II klinikai vizsgálatai - közölte a két gyógyszergyár kedden.
Vágólapra másolva!

Beke Zsuzsa, a Richter szóvivője az MTI érdeklődésére ehhez hozzátette, hogy a vizsgálatok végleges kiértékelése még folyamatban van, és ez hónapokig is eltarthat. A vállalatok ezt követően döntenek a fejlesztés további lépéseiről.


A neuropátiás fájdalom kezelését célzó fejlesztés nagyon nehéz, sok kockázatot rejtő terület. Az ilyen típusú szerre viszont nagy igény mutatkozik az orvosok részéről - fejtette ki a szóvivő. Megjegyezte, hogy a hasonló készítmények piaca 2008-as adatok szerint mintegy 2 milliárd dollár. Neuropátiának nevezzük a kiserek károsodása vagy cukorbetegség miatt kialakuló kóros folyamatok nyomán fellépő idegi bántalmakat.


Beke Zsuzsa hozzáfűzte azt is, hogy a Richter eredeti kutatási portfóliójának vannak más elemei is, közülük több Fázis I, illetve preklinikai szakaszban van.


A közlemény szerint a radiprodil egy új, szájon át szedhető szer. A Richter Gedeon Nyrt. által felfedezett gyógyszerjelölt jelenleg a Forest Laboratories együttműködésével közös fejlesztés alatt áll krónikus neuropátiás fájdalommal járó kórképek kezelésében, mely magában foglalja a cukorbetegség által okozott neuropátiás fájdalmat is. A radiprodil licenszjogait az Egyesült Államok és Kanada területére a Forest Laboratories birtokolja.