Helyreállítja belső óránkat a zöld fény

Vágólapra másolva!
A zöld fény terápiás alkalmazása képes helyreállítani belső óránkat és megváltoztathatja szervezetünkben az alvással kapcsolatos hormonális reakciókat.
Vágólapra másolva!

A felfedezés a Bostoni Brigham and Women's Kórház kutatócsoportjának vizsgálataiból ered. Korábbi felmérések szerint a szem látástól függetlenül érzékeli a fényt, aminek kiteszik, azonban az úgynevezett "nem-vizuális" reakciókat eddig a kék fény hatásával kötötték össze.


A kék fény éberré tesz


A szem fotoreceptor rendszere látószervünk idegsejt rétegében található és elkülönül a látvány feldolgozásáért felelős részektől. Ez a rendszer speciális sejtek központja, amelyek észlelik és elnyelik a kék fényt, így okozva változást az alany cirkadián, más néven "biológia órájában", amely a fejlett élőlények belső időmérő rendszere. Ezt azonban bizonyos külső ingerek befolyásolhatják, a legfontosabb közülük a napfény.


A kék fényről már bebizonyították a tudósok, hogy képes fokozott éberséget produkálni azáltal, hogy visszaszorítja az alvást elősegítő melatonin hormont. Ezek a megfigyelések vezettek ahhoz, hogy alkalmazzák a kék fényt terápiás kezeléseknél. Elsősorban cirkadián ritmusok miatt keletkezett alvászavarok, valamint a szezonális affektív zavarok gyógyításában.


Más hullámhosszokat is vizsgálnak


A friss eredmények azonban arra utalnak, hogy nem csak a kék fényt kell számításba venniük a tudósoknak, amikor azt figyelik, hogyan hat a fény a cirkadián ritmusokra, hormonokra és éberségre, hanem más látható hullámhosszokat is, mint a zöld fény.


Az alanyok jól reagáltak a zöld fényre is


Egy kilenc napos tanulmány során 52 egészséges önkéntes naponta 6,5 órán keresztül kék vagy zöld fénynek volt kitéve. Ez előtt éjszakai műszakban végzett munkára emlékeztető körülmények között tartózkodtak.


A kutatócsapat megfigyelte, hogy leginkább a kék fény befolyásolja a meletoninszintet és a biológiai órát, azonban a zöld fény is képes nem-vizuális reakciókat előidézni.