Patkányméreggel és krétaporral dúsítják a hamis gyógyszereket Magyarországon

Vágólapra másolva!
Hazánkban 3 százalék körüli a hamis gyógyszerek fogyasztási aránya, nem ritkán patkányméreggel vagy krétaporral dúsítják a főként külföldről származó, akár mérgezést és halált okozó készítményeket. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet a honlapján fényképes adatbázissal igyekszik tájékoztatni az óvatlan fogyasztókat.
Vágólapra másolva!

"Magyarországon csak elvétve jellemző az illegális gyógyszerkészítés. Főként Kínából, Indiából, Pakisztánból és az arab országokból érkeznek a törvénytelenül működő felvásárlókhoz a gyakran gyógyhatás nélküli vagy túlzott mennyiségú hatóanyagot tartalmazó készítmények." - közölte Székely Krisztina, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület munkatársa.

A szakértő szerint roppant veszélyesek lehetnek az emberi egészségre a titkos csatornákon beszerezett gyógyszerek, mert hatóanyag hiányában nem orvosolják a beteg panaszait, rosszabb esetben túladagolási tüneteket okozhatnak.

"Az sem ritka, hogy hatóanyag helyett olyan mérgező összetevőkből állnak, mint az ólom tartalmú mínium, vagy mészpor és patkányméreg."- fogalmazott Székely Krisztina. Magyarországon találkoztak már olyan esettel is, amikor a gyógyszerkészítmény amfetamin-származékot tartalmazott, hogy a beteg hozzászokva rendszeresen vásárolja a hamis medicinát.

A szakértő elmondta, hogy kezdetben főként az életmódgyógyszereket hamisították, manapság már vérnyomáscsökkentőket, vérrögképződést gátló szereket, antidepresszánsokat és skizofréniás betegségek kezelésére alkalmas orvosságot is gyártanak garázsokban, nem ritkán betonkeverőkben.

Az Európai Unióban és Magyarországon körülbelül 3 százalék a hamis gyógyszerek aránya, melyek döntő többsége interneten keresztül terjed. Főként a testsúlycsökkenésre vágyók, a pszichiátriai betegségekkel és a potenciagondokkal küzdők a csalók célpontjai.

"Illegálisnak minősül azonban az internetes gyógyszerkereskedés Magyarországon, ezért biztos lehet benne, hogy hamis készítményre költi pénzét, aki a világhálóról vásárol." - mondta Szabó Franciska, az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) kommunikációs szakreferense.

A szakértők azt javasolják, hogy csak patikákban vásároljunk gyógyszert, mert az ellenőrző vizsgálatok alapján azok biztosan a megfelelő hatóanyagot tartalmazzák. Az OGYI a hatóságokkal együttműködve egy folyamatosan bővülő fényképes adatbázis létrehozásával kívánja tájékoztatni a megtévesztett és óvatlan fogyasztókat. A gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények fotói szintén megtalálhatóak az intézmény honlapján, ezzel is segítve a megkülönböztetésüket az engedély nélküli csodaszerektől.