Szervezetünk jobban fél a betegségektől, mint fegyverektől

Vágólapra másolva!
A beteg emberek puszta látványa erősítheti az immunrendszert. Sőt a betegek képei nagyobb hatással voltak a kísérleti alanyokra, mint a fegyvereseké.
Vágólapra másolva!

Kanadai kutatók a résztvevőknek két különböző képsorozatot mutattak két különböző napon. Az első sorozat semleges bútorképekből állt. A második napon két sorozatot vetítettek a résztvevőknek: az egyiken himlős, náthás és más nyilvánvaló betegségekkel küzdő emberek látszódtak, a másik sorozaton fegyveresekét.

A vetítés előtt és után vért vettek mindenkitől. A mintákba baktériumokat helyeztek, hogy megfigyelhessék az immunrendszer reakcióját. Az immunválasz erősebb volt azoknál a résztvevőknél, akiknek beteg embereket mutattak.

A University of British Columbia kutatói szerint az immunrendszer effajta reakciója egy beteg ember láttán valószínűleg az evolúciónak köszönhető. "Úgy tűnik jó, ha immunrendszerünk agresszívan reagál olyan helyzetekre, amikor betegségeket okozó dolgokkal kerülünk kapcsolatba" - nyilatkozta Mark Schaller, a tanulmány szerzője egy sajtóközleményben.

A tanulmány online a Psychological Science folyóirat honlapján olvasható.