Rendkívül aktívak a magyar véradók

Vágólapra másolva!
Csütörtökön véradást szervez a Magyar Vöröskereszt Budapest belvárosában. Szakember szerint soha nem látott mértékű vérállománnyal rendelkezik Magyarország, bár a nyári szezonban készletcsökkenésre számítanak.
Vágólapra másolva!

Véradást szerveznek május 27-én, délelőtt 11 és délután 18 óra között a Magyar Vöröskereszt székházában Budapesten, az Arany János utca 31. szám alatt. Bárki adhat vért, aki elmúlt 18 éves, és még nem töltötte be 60. életévét, valamint testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot. "Aki már korábban adott vért, az mindenképpen hozza magával kiskönyvét, és mindenkinél legyen személyigazolvány, lakcímkártya és társadalombiztosítási igazolvány" - mondta Váradi Mariann, a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének véradásszervező koordinátora a Medipress kérdésére.


Minden véradótól egységesen 450 milliliter vért vesznek majd le, épp ezért a szakemberek javasolják, hogy közvetlenül a véradás előtt mindenki fogyasszon minimum fél liter alkoholmentes folyadékot, valamint egyen is. Érdemes azonban kerülni a zsíros és szervezetet terhelő ételeket, inkább szénhidrát tartalmú élelmiszerek, például keksz fogyasztását javasolják. Az esetenként véradás után jelentkező rosszullétet pedig szintén érdemes elkerülni bő folyadék fogyasztásával, így biztosítva a test egyensúlyának helyreállását.


"Örömmel látjuk azonban, hogy a véradás esetleges kellemetlenségei senkit nem riasztanak vissza véradási szándékától" - mondta Váradi Mariann. "Tavaly december óta ugyanis folyamatosan olyan véradási eredményeket tapasztalunk, melyre eddig soha nem volt példa Magyarországon" - fejtette ki. "Volt olyan hét, amikor 14 ezer egységnyi vérkészlet állt az ország betegellátóinak rendelkezésére, holott heti 8-9 ezres mennyiség már fedezi Magyarország szükségleteit" - folytatta Váradi.


A Vöröskereszt tapasztalatait hematológusok is megerősítették, és elmondásuk szerint nem egyszer vissza kellett tartani a donorokat véradási szándékuktól. "Mostanra azonban visszaesett a vérállomány a jónak mondható 9 ezres szintre, és nyáron további csökkenésére számítunk, hiszen ilyenkor sokan szabadságra mennek. A Magyar Vöröskereszt rendezvények szervezésével próbál meg minél több véradót találni a nyári szünet idején is."