Passzív eutanázia: már Svédországban is

Vágólapra másolva!
Svédország hivatalosan is csatlakozott azon országok sorához, melyek bizonyos körülmények között engedélyezik az eutanáziát. A nyilatkozat azután született, hogy a Svéd Nemzeti Egészségügyi és Jóléti Tábla felülbírálta az irányelveket.
Vágólapra másolva!

A felülbírálást részben az váltotta ki, hogy márciusban napvilágot látott egy teljesen lebénult nő levele, aki azt kérte, hogy "kapcsolják le a lélegeztető gépemet, miután elaltattak." A 31 éves nő egy idegrendszeri betegséggel született, hat éves korától szorult lélegeztető gépre. A nővéreknek diktálta le levelét, és azt mondta, véget akar vetni az életének "amíg még irányítani tudja a testét és a gondolatait."


A Svéd Orvostársaság nemrég kezdeményezte az irányelvek tisztázását. Svédország nem engedélyezi az aktív eutanáziát, ez a hozzáállás nem változik. A betegeknek jogukban áll visszautasítani a kezeléseket, azzal a feltétellel, hogy tudomásul veszik annak következményeit, melyről az orvos ad tájékoztatást, jelentette az AFP ügynökség.


Az egészségügyi rendszer köteles felajánlani a fájdalomcsillapítást és a szorongás enyhítését a halálos betegségben szenvedőknek. A vezérelv az, hogy az orvos nem adhat olyan kezelést, amit a beteg nem akar. Ez alól kivétel a kényszer-gyógykezelés.


Kevés országban elfogadott az aktív eutanázia


Passzív eutanáziáról akkor beszélhetünk, ha az orvos a beteg kérésére abbahagyja a kezelést, ez a legtöbb európai országban engedélyezett.


Az aktív eutanázia azonban azt jelenti, hogy a beteg határozhat arról, hogy az orvos vessen véget az életének. Erről dönteni csak Svájcban, Belgiumban, Luxemburgban és Hollandiában van lehetőségük a gyógyíthatatlan betegeknek.


Magyarország: szűk keretek


A Magyarországon 1997 óta hatályban lévő egészségügyi törvény - amelyet az Alkotmánybíróság döntése is megerősített - szigorúbb keretek közé szorítja a betegek önrendelkezési jogát. Engedélyezi ugyan, de feltételekhez köti az ellátás visszautasítását.


A betegnek közokiratban vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban kell kinyilvánítania akaratát, csakis így mondhat le az életfenntartó vagy életmentő kezelésről vagy beavatkozásról, és ebben az esetben az orvosok is tiszteletben tartják akaratát. Az életfenntartó vagy életmentő beavatkozás visszautasítására azonban kizárólag akkor van lehetőség, ha valaki olyan súlyos betegségben szenved, amely az orvostudomány mindenkori állása szerint megfelelő egészségügyi ellátás mellett is rövid időn belül halálhoz vezet és gyógyíthatatlan.


A törvény továbbá bárkinek lehetővé teszi, hogy közjegyzői okiratban nevezzen meg egy személyt, aki akkor dönthet helyette, amikor ő cselekvőképtelenné válik.