Hepatitis-A fertőzéstől tart az ÁNTSZ az árvizes térségekben

Vágólapra másolva!
Gamma-globulin oltást ajánl a tisztiorvosi szolgálat az árvíz sújtotta térségek lakóinak, az ÁNTSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe eljuttatott már 1000 milliliter gamma-globulint, május 25-ig újabb 1000 millilitert szállít ki - tette közzé honlapján a népegészségügyi szolgálat.
Vágólapra másolva!

Közlésük szerint az Országos Epidemiológiai Központban elegendő oltóanyag áll rendelkezésre az esetleges fertőzések megelőzésére, illetve megállítására.


A tisztiorvosi szolgálat azért ajánlja az ár- és belvízzel sújtott területeken élők számára a gamma-globulint, mert a széklettel terjedő, a környezeti hatásoknak hosszú ideig ellenálló kórokozó, a Hepatitis-A vírus okozza a legtöbb heveny májgyulladást.


Rendkívüli körülmények között - például árvíz idején, amikor az udvari árnyékszékekből és az emésztőgödrökből kimosódik a széklet, nő a fertőződés kockázata, ezért a leginkább veszélyeztetettek - főleg a gyermekek, idősek, krónikus betegek - védőoltása indokolt lehet.


A Hepatitis-A tünetei


A szervezetbe bejutó Hepatitis-A vírus tizenöt és ötven - átlagosan huszonnyolc - napos lappangás után okoz tüneteket. A beteg besárgul, általában belázasodik, étvágytalanná és elesetté válik, hányingere van és hasfájással küzd, a vizelete sötét színűvé válik.


Az esetek java részében a betegség enyhe lefolyású. A Hepatitis-A vírus okozta májgyulladás védőoltással megelőzhető. Ha valaki megfertőződik az A-vírussal, gamma-globulinos védelemben kell részesíteni. Ezt az injekciót minél előbb be kell adni a páciensnek a védőhatás érvényesülése érdekében.


Hazánkban az árvízi védekezésben hivatásszerűen részt vevők év elején megkapták a védőoltást - olvasható az ÁNTSZ honlapján.