Vágólapra másolva!
Biztonságosabb lehet egy új eljárás a rövidlátás kezelésében, mint a jelenleg elterjedt lézeres műtétek - állítja egy új tudományos elemzés. A cikk alapján az is kiderült, hogy bár a kétféle eljárás ugyanakkora mértékben javította a látást, a páciensek mégis az új beavatkozást részesítették előnyben.
Vágólapra másolva!

Rövidlátás (orvosi nevén myopia) esetén a szem nem a retinára (ideghártyára), hanem az elé fókuszálja a képet, ez azt eredményezi, hogy a távoli tárgyak homályosan látszanak. Körülbelül minden negyedik ember rövidlátó.

A lézeres szemműtét során a szaruhártya egy részét távolítják el, hogy a fókusz a retinára essen. Az új kezelés azonban egy, a szemlencse elé ültetett szintetikus lencse segítségével változtatja meg a fény útját. A beavatkozást eddig csak súlyosan rövidlátó személyeknél végezték.

A londoni Moorfield Eye Hospital szakértői a szintetikus lencsék (intraokuláris lencsék, IOL) beültetését hasonlították össze a lézeres műtétekkel. "Az eredmények arra utalnak, hogy középsúlyos és súlyos rövidlátás esetén az intraokuláris lencsék biztonságosabbak, mint az excimer lézer segítségével végzett műtétek" - mondta el a Daily Mail újságírójának Allon Barsam, a cikk vezető szerzője. "Bár a standard klinikai gyakorlatba még nem került át, mérsékelt rövidlátás esetén érdemes előnyben részesíteni az IOL beültetést a lézeres műtétekkel szemben."

A kutatók három vizsgálat adatait elemezték, amelyek a két eljárást hasonlították össze, összesen 132 páciensen végeztek 228 szemműtétet. Egy évvel a műtét után mindkét csoportban egyforma volt a szemüveg nélküli 20/20 (tökéletes) látás előfordulása, azonban az IOL beültetésen átesett páciensek tisztábban láttak és jobban érzékelték a kontrasztokat. Ezen felül ezek a betegek elégedettebbek voltak a kérdőívek alapján, mint a lézeres szemműtétes csoport.

Az IOL beültetés megnövelheti a szürkehályog előfordulásának valószínűségét, azonban a kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség a hosszútávú mellékhatások meghatározására. "Előfordulhat több olyan hosszútávú mellékhatás is, amelykre az egy éves nyomonkövetés során nem derülhetett fény" - nyilatkozta Barsam.