A gyümölcsök szebb bőrszínt eredményeznek, mint a napozás

Vágólapra másolva!
A gyönyörű bőr titka nem a napozásban, hanem a narancsban rejlik. Egy hónap étrendváltás segíthet abban, hogy fényes és egészséges legyen a színünk, napozás és szolárium nélkül. Mindezt a növényekben található színanyagoknak, a karotinoidoknak köszönhetjük, ráadásul az emberi szem szebbnek látja ezt a bőrszínt.  
Vágólapra másolva!

Ian Stephen, a Bristol University kutatója és munkatársai a zöld és narancssárga gyümölcsökben és zöldségekben megtalálható béta-karotin hatását vizsgálták. A kutató úgy véli, az emberekben genetikailag kódolt, hogy a lehető legegészségesebb párt keresik, éppen ezért képesek vagyunk a napfény átmeneti hatása mögé látni.

A kísérlet során fényképeket készítettek a résztvevőkről az étrendi váltás előtt és után, majd összehasonlították a magas és alacsony karotintartalmú étrendet tartók bőrtónusát. Ezután önkéntesek értékelték a fényképek alapján a férfiak és nők arcbőrének tónusát. A megkérdezettek következetesen elutasították a napbarnított bőrt és előnyben részesítették az optimális étrend hatására létrejött arcszínt.

"Bizonyítékot találtunk arra, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás befolyásolja a bőr színét" - mondta el a Times újságírójának a kísérleti pszichológus Stephen. "A világos bőrön két fontos pigment okoz sárgás árnyalatot: a napfény hatására képződő melanin és az étrendből származó karotin. Azt találtuk, hogy az emberek minden esetben előnyben részesítették az étrend aranyló tónusát a nap sötétebb színt okozó hatásával szemben."

A kísérletsorozat pontos eredményeit csak később hozzák majd nyilvánosságra, de a következtetéseket felhasználják az egészséges étrend melletti programokban, például a brit kormány "napi öt adag zöldség-gyümölcs"-kampányában. Ezidáig az egészséges étrendre vonatkozó javaslatok a magas zsír- és cukortartalmú feldolgozott élelmiszerek szív- és érrendszerre gyakorolt hatására koncentráltak. Azonban főként a fiatalabbaknál hatásosabb lehet, ha azt mondják: a zöldség- és gyümölcsfogyasztás hatására jobban nézhetnek ki.

A vizsgálatokban részt vevő David Perrett, a skóciai St. Andrews University professzora szerint a jövőben bemutatják az embereknek, hogyan változtatja meg az egészséges étrend a bőr tónusát akár már hetek alatt. "A legtöbb embernek fogalma sincs, milyen hatást gyakorol az étrend a bőrtónusra" - nyilatkozta a professzor.

A szakértők szerint a vizsgálat meggyőző bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az egészséges étrend már rövid távon is jótékony hatásokat fejt ki, a hosszabb távú hatások pedig már jól ismertek. A szépségipar régóta tudatában van annak, hogy a napbarnított bőr öregíti a modelleket, a napozás divatja után most a sápadtabbak számítanak trendinek.

"Azok vagyunk, amit megeszünk és az egészséges test egészséges arccal párosul" - sommázta Ashley Ward sminkes. "Jól tudjuk, hogy aki sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, továbbá fényvédő krémeket használ, fiatalabbnak látszik, mint aki nem tesz így."