Újabb életmentő pontot adtak át Budapesten

Vágólapra másolva!
Életmentő pontot adtak át Budapesten, a Magyar Telekom budai székházában pénteken a JESZ-program keretében.
Vágólapra másolva!

Székely Tamás egészségügyi miniszter a helyszínen elmondta, a Te vagy JElen, Te TudSZ segíteni (JESZ) mottóval életre hívott pályázat célja, hogy a nagy forgalmú helyeken, oktatási intézményekben, kereskedelmi, sport és kulturális létesítményekben legyenek olyan életmentő készülékek, illetve a laikus életmentésben jártas emberek, akik egy esetleges hirtelen szívhalálnál segítséget tudnak nyújtani a rászoruló(k)nak addig, amíg a szakszerű segítség megérkezik.


A program első része tavaly nyáron indult, annak keretében az országban 88 helyen létesítettek életmentő pontot, ahol rendelkezésre áll egy defibrillátor, s a pályázat nyertesei tízezer ember képzését vállalták - ismertette a tárca vezetője, hozzátéve, elindították a program második részét is, amelyben a 74 nyertes több mint hatezer laikus elsősegélynyújtót képez ki. Eddig összességében 250 életmentő pont létesült az országban, s mintegy 15 ezer ember kapott oktatást laikus életmentésből.


Székely Tamás elmondta azt is, hogy a Magyar Telekom is nyertese a JESZ II. programnak; a cég a jelentős ügyfélforgalmat bonyolító telephelyein három félautomata defibrillátort helyezett ki, és hetven munkatárs képzését vállalta. Ezen kívül a vállalat önerőből további 12 életmentő pontot létesít.


Murár Gyula, a Magyar Telekom munkavédelmi irodavezetője azt fűzte hozzá, hogy egy "szerethető munkahelynek" egészségbarát munkahelynek is kell lennie, a cég többfajta rekreációs és sportlehetőséget kínál dolgozóinak, továbbá különböző szűrővizsgálatok állnak a munkatársak rendelkezésére, de fontosnak tartották az életmentő pontok kialakítását és az önkéntesek képzését.