Újabb élelmiszerbotrány Kínában: most mérgező snidling miatt

Vágólapra másolva!
A kínai hatóságok közel két tonna, növényvédő-szerrel szennyezett metélőhagymát semmisítettek meg, miután kilenc ember mérgezést kapott a toxikus növényt tartalmazó étel fogyasztásától.
Vágólapra másolva!

A szennyezett metélőhagyma a legfrissebb élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos botrány az ázsiai országban azt követően, hogy a közelmúltban ugyancsak növényvédővel szennyezett babot, és visszaforgatott élelmiszerhulladékból készült sütőolajat találtak a hatóságok.


A China Daily napilap beszámolója szerint a keleti Qingdao város zöldségpiacain tartott vizsgálatok során a tisztviselők 1,9 tonnányi olyan metélőhagymát foglaltak le, amely a megengedettnél jóval nagyobb mennyiségben tartalmazta a növényvédő-szerek mérgező összetevőjét, a szerves foszfort.


A tengerparti városban kilenc ember fordult orvoshoz fejfájással, hányingerrel és hasmenéssel, miután ugyanabban az étteremben olyan ételeket fogyasztottak, amelyek tartalmazták a toxikus növényt. Az áldozatok kártérítést követelnek a snidling forgalmazójától.


"Múlt szerdán vásároltam egy doboz sült tojást metélőhagymával három jüanért (kb. 90 forintért). Egyáltalán nem gondoltam a metélőhagymára, inkább azt hittem, hogy valamilyen szívpanaszom van" - nyilatkozta a lapnak egyik női áldozat.


Kínában a hatóságok a sorozatos botrányok miatt évek óta széles körű termékbiztonsági ellenőrzéseket tartanak. A botrányok mindezek ellenére nem szűnnek: a legdurvább eset 2008-ban történt, amikor melamint kevertek az egyik csecsemőtápszerbe, melynek következtében legalább hat csecsemő életét vesztette, 300 ezer gyermek pedig megbetegedett.