Vakok számára is láthatóvá válhatnak az érzelmek

Vágólapra másolva!
A svédországi Umea egyetemének egyik kutatója - Shafiq ur Réhman - új technológiáról, az érzelmeket leképező Braille kódról számol be, amely új lehetőségeket kínál a látáskorlátozottak számára - írja a ScienceDaily.
Vágólapra másolva!

A látás képességének hiánya jelentősen korlátozza az egyént a mindennapi életben. Talán a legkézenfekvőbb korlát a tájékozódás, de mindemellett sok apró részlet hiányozhat, melyet a látó emberek természetesnek tekintenek. Egyik ilyen tényező lehet a társalgás során a partner látványa, hiszen az arckifejezések érzelmi információval látnak el bennünket a beszélgetés során. Természetesen ismert, hogy a látás hiányából fakadó információveszteséget más érzékek próbálják kompenzálni, de bonyolult érzelmi reakciók aligha képezhetők le csupán például hangi úton.


Hogyan jeleníthetőek meg tehát az érzelmek? A kutatók egy olyan webkamerából, tapintható képernyőből és egy pénzérme nagyságú központi egységből álló rendszert fejlesztettek ki, amely képes leképezni az arcon megjelenő érzelmeket. A kamera által észlelt vizuális információt egy vibrációs felület jeleníti meg a személy számára, dinamikus információvá alakítva képi látványt. A folyamat bázisát képező video-analízis - a fejlesztő cég ígérete szerint - nemsokára a szabadpiacon is elérhető lesz, és egyéb mobil alkalmazásokban is felhasználhatóvá válik a mindennapi kommunikáció során.