Rossz a magyar kórházak megítélése

Vágólapra másolva!
Úgy érzik az egészségügyi rendszerbe bekerülő betegek, hogy nem kapnak meg minden segítséget a gyógyulásukhoz, sőt a kezelés többnyire kimerül a gyógyszerek felírásában.
Vágólapra másolva!

Egy friss felmérés szerint a magas vérnyomásban, cukorbetegségben, asztmában, érelmeszesedésben, kövérségben vagy egyéb krónikus betegségekben szenvedők 65 százaléka úgy ítéli meg, hogy a kezelésüket csupán az orvos által felírt gyógyszerek jelentik.


A magyar lakosságra vonatkoztatott reprezentatív kutatásban 626 válaszadó mindössze 54 százaléka jelezte, hogy a gondozó orvos rendszeresen figyelemmel kíséri gyógyszerezését és egészségi állapotának alakulását, valamint 55 százalékukat küldik szükség esetén szakorvoshoz.


Általános életviteli és táplálkozási tanácsokat a krónikus betegek alig 43 százaléka kap orvosától. A felmérés válaszadóinak 51 százaléka azonban fontosnak tartaná, hogy az egészségpénztárak is tegyék elérhetővé a krónikus betegségekkel kapcsolatos életvezetési információkat tagjaik számára. Krónikus betegeket gondozó orvosi szolgáltatást pedig 75 százalékuk igényelne.


Kiderült a felmérésből az is, hogy a nem sürgős esetekben a betegek elsőként a háziorvosukhoz fordulnak, de jelentős azoknak a száma is, akik rögtön szakorvost keresnek fel. Alig jellemző azonban, hogy a betegek magánorvoshoz fordulnának. Gyógyszerész vagy természetgyógyász első segítségként való felkeresése egyáltalán nem jellemző a páciensek körében. Magánorvosoké lett a legjobb megítélés az ellátórendszerben való továbbjutás és eligazodás segítését illetően. A legrosszabb értékelést pedig az állami intézmények szakorvosai kapták.


Előjegyzés és időpont megszervezésében a válaszadók egyötöde adta voksát a magánorvosokra, 12 százalékuk a háziorvosokra, 8 százalékuk említette az állami ellátórendszer dolgozóinak rendelkezésre állását. Meglepő, hogy a megkérdezettek szerint a szakorvosok több mint 22 százaléka, a magánorvosok 7 százaléka és a háziorvosok 4 százaléka semmit sem segít a következő ellátás megszervezésében.


A felmérésben résztvevők közül 35,8 százalék mondta, hogy valamilyen, három hónapnál hosszabb ideig tartó, vagy visszatérő betegségben szenved, ez európai viszonylatban igen magas értéknek számít. A kutatást az AXA Egészségpénztár tagjainak megkérdezésével, az aktív magyar lakosságra vonatkoztatott reprezentatív mintából végezték.