Népszavazást kezdeményeznek az orvostanhallgatók

Vágólapra másolva!
Várhatóan a jövő hét végén nyújtják be a "rezidenstörvény" visszavonásáért indított népszavazási kezdeményezést az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) az orvostanhallgatók.
Vágólapra másolva!

"Célszerűbb lenne" azonban, ha még az aláírásgyűjtés elindulása előtt rendezni lehetne a fiatal orvosok helyzetét - fogalmazott Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának (SZTE EHÖK) elnöke a kezdeményezésről tartott szerdai szegedi sajtótájékoztatón.


Az OVB-nek harminc nap áll rendelkezésére, hogy döntsön a népszavazási kezdeményezésről, ez elegendő idő arra, hogy a döntéshozók egyeztessenek a négy orvoskar és a hallgatói önkormányzatok vezetőivel - mondta az SZTE EHÖK elnöke.


A sajtótájékoztatón a fehér köpenyt viselő hallgatók mellett az egyetem számos vezető oktatója is részt vett.


Mokán Péter, az SZTE Általános Orvostudományi Kara hallgatói önkormányzatának elnöke kijelentette, "a fiatal orvosokat külföldre űző, jogaikat diszkriminatívan sértő" 122/2009-es kormányrendelet, a "rezidenstörvény" visszavonása mellett szükség van a fiatal orvosok jogkörének és státuszának rendezésére is.


Képzésnek titulált gályamunka


Az alapellátásban fontos szerepet betöltő mintegy kétezer rezidens gyógyító jogköre jelenleg jelentősen korlátozott, ez komoly gátja a fiatal orvosok szakmai fejlődésének, és veszélyezteti a gyógyító tevékenység folyamatosságát. Olyan rugalmas szabályozásra volna szükség, amely a képzés előrehaladtával folyamatosan bővíti a rezidensek jogkörét - közölte a hallgatói vezető.


A frissen végzett orvostanhallgatók ma "képzésnek titulált gályamunkát végeznek", amelyért munkabért kapnak, ennek egy részét azonban esetlegesen vissza kell fizetniük. Az ellentéteket úgy lehetne feloldani, ha a rezidenseket a törzsképzés idején hallgatónak tekintenék, hiszen ekkor kötelezően elméleti órákon is részt kell venniük. Ez a megoldás lehetőséget biztosítana arra is, hogy az intézmények járandóságukat - adómentesen - ösztöndíjként fizessék ki - mondta Mokán Péter.


Miskolczi Norbert, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke kijelentette, nemcsak az orvosoknál, hanem egyetlen képzésnél sem tudják elfogadni a "röghöz kötést". Ma Magyarországon a leendő értelmiségnek életpályát kell kínálni, megteremtve a lehetőséget, hogy itthon dolgozhassanak és alapíthassanak családot- tette hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!