Migrént csillapítanak és diabéteszt is kezelnek az új típusú kontaktlencsék

Vágólapra másolva!
Korábban a kontaktlencséket kizárólag szemüveg helyett viselték, a jövőben azonban az újabb generációs lencsék már számos betegség esetén is megoldást jelenthetnek a súlyos szemproblémáktól a migrénen át a cukorbetegségig.
Vágólapra másolva!

Migrén


A vörösre színezett kontaktlencsék kiszűrik azokat a fénysugarakat, amelyek a retina receptorainak túlingerlését okozzák (ez a túlingerlés vezet fejfájáshoz). A kipróbálás során a lencsék szinte minden esetben azonnal enyhítették a fájdalmat. A sportolók pedig azért viselnek mostanában vörös kontaktlencsét, hogy jobban lássanak a tűző napon, és ne kelljen hunyorogniuk.


Cukorbetegség


A Nyugat-Ontariói Egyetem kutatói olyan kontaktlencséket hoztak létre, amelyek kémiai reakcióba lépnek a könnyeinkben található glükózzal, így a lencse segítségével nyomon követhető a vércukorszint változása, és elszíneződése jelzi a változást. A betegeknek ily módon nincs szükségük rá, hogy naponta többször ellenőrizzék vércukorszintjüket. A könnyben található cukor szintje félórás késéssel követi a vércukor változásait, azonban még így is megbízhatóan helyettesítheti az ujjbegyszúrást.


Diszlexia


John Stein, az Oxfordi Egyetem professzora vetette fel, hogy minden harmadik diszlexiáson segíthetne egy színszűrős kontaktlencse, mivel sokak számára könnyebb az olvasás színes háttér előtt. A lencsék színezését minden esetben egyénileg kell meghatározni, és mivel egyes diszlexiások enyhén színvakok is, a lencse erre szintén megoldást jelenthet.


Szaruhártya-betegségek


A sydney-i Új-Dél-Wales Egyetem kutatói kontaktlencsékre ültetett őssejtek segítségével kezelték a szaruhártya betegségeiben szenvedőket. Az őssejtek három hét elteltével levándoroltak a lencsékről, és megkezdődött a gyógyulás. A páciens saját sejtjeinek használata feleslegessé teszi a donorokat, és kilökődéssel sem kell számolni, emellett műtétre sincs szükség. A kutatók remélik, hogy a jövőben az időskori makula-degeneráció is gyógyítható lesz ilyen módon, mely a vakság vezető oka a fejlett országokban.


Zöld- és szürkehályog


A kontaktlencsékből különböző vegyületek, például E-vitamin szabadulhat fel. A lencsék segítségével így akár heteken át bevihetők olyan gyógyszerek, amelyek például a száraz szem, a zöld- vagy a szürkehályog kezelésében használatosak. A szemcseppek közül csak minden ötödik csepp jut el a szaruhártyáig, a kontaktlencsékkel ez az arány javítható, ráadásul a gyógyszerek nem kerülnek bele a keringésbe, ily módon mellékhatásokat sem okoznak.


Orvosi ellenőrzések


Mivel a szem erek hálózatából épül fel, az erek és a benne keringő vér számos betegségről tájékoztathat. Amerikai tudósok olyan, napenergiával működő kontaktlencsén dolgoznak, amelybe mikroszkopikus számítógépet építettek. Ez egy beépített rádióadó segítségével sugározza a szem felszínén mért adatokat. Ennek segítségével azonosítható például a vérszegénység, a magas koleszterinszint, a pajzsmirigy, a vese illetve a máj működése, valamint néhány nemi úton terjedő betegség is. A lencsék felszínén szöveg is megjeleníthető, ez emlékeztetheti viselőjét a gyógyszer bevételére.


Rövidlátás


Rövidlátáskor a szaruhártya íve túl nagy, illetve a szemgolyó túl hosszú. Ezen segítenek az éjszakai viseletre tervezett kontaktlencsék, amelyek gyengéd nyomást fejtenek ki a szaruhártyára, és megpróbálják visszaállítani eredeti alakját. A vizsgálatok szerint már egy éjszakai viselés 70 százalékkal javítja a látást, amely így egy hét után teljesen rendbe jöhet. A beültethető lencsék pedig azokban a súlyos rövidlátással járó esetekben segítenek, amikor a páciens nem alkalmas lézeres szemműtétre.

A manapság használatos kontaktlencsék

Napjainkban szinte kizárólag lágy lencséket alkalmaznak a látáshibák korrekciójára, mivel ezek viselése kényelmesebb. A lágy kontaktlencsék mintegy húsz éve jelentek meg a piacon, alapanyaguk a hidrogél. Ez egy olyan zselé állagú műanyag, amely kémiai szerkezeténél fogva meghatározott mennyiségű vizet képes megkötni. A lágy lencsék víztartalma 38 és 74 százalék között van. Minél nagyobb a lencse víztartalma, annál több oxigént képes átereszteni, és annál lágyabb. Az oxigén-permeábilitás egyenesen arányos a viselés időtartamával, tehát a nagy víztartalmú lágy lencsék tovább hordhatók. Azonban a lágyság fokozódása a lencse szakadékonyságát, sérülékenységét is növeli. Egyénre szabottan kell tehát megállapítani az alkalmazandó lencse típusát, többek között az életmódot, kézügyességet, higiénés feltételeket is figyelembe véve.