Mennyire veszélyes az emberi szervezetre a vulkáni hamu?

Vágólapra másolva!
Noha a több nap óta terjedő vulkáni hamufelhő lehetséges egészségi kockázatai miatt Németországban is jelentősek az aggodalmak, a szakértők egyetértenek abban, hogy a hamu jelen pillanatban szinte semmilyen veszélyt nem jelent az emberek számára.
Vágólapra másolva!

A tényleges veszélyhez ugyanis - szerencsére - túlságosan alacsony a vulkáni hamurészecskék koncentrációja - vélekedtek a szakértők, akik szerint a hamu nem mérgező, és ártalmatlan. Az egyetlen kivételt az jelentené, ha az emberek nagyobb mennyiségben lélegeznék be azt. Ilyen szempontból - mint a toxikológusok hangoztatták - bizonyos kockázatról csak az izlandi vulkán közvetlen szomszédságában lehet beszélni.


A berlini Charité egészségügyi központ egyik, a légúti megbetegedésekkel foglalkozó tekintélyes szakértője egy hétfői interjúban annak a nézetnek adott hangot, hogy a vulkáni hamu semmilyen reakciót nem vált ki a tüdőben. Karl-Christian Bergmann azt hangoztatta, hogy még az asztmás betegeknek sincs okuk az aggodalomra.


Ha továbbra is aktív marad a tűzhányó, vagy fordul az időjárás...


Az idézett szakértő szerint mindaddig így áll a dolog, amíg a vulkáni hamu, illetve por nem fordul elő nagyobb mennyiségben a levegőben. Jelenleg ez a helyzet - vélte Bergmann, azt ugyanakkor nem zárta ki, hogy a tűzhányó folytatódó erős aktivitása és az időjárási feltételek kedvezőtlen alakulása nyomán változhat a helyzet.


A jelenlegi - esetleges - hatások között a szakértők a könnyezést és a szem vörösödését, az orr viszketését, továbbá a szárazabb köhögést említették. Hisztérikusnak és eltúlzottnak nevezték ugyanakkor azokat a figyelmeztetéseket, amelyek szerint az embereknek inkább zárt térben kellene tartózkodniuk, és a légzőszerveket védő maszkot kellene viselniük.