Megfejtették, miért tudunk legfeljebb két dologra koncentrálni

Vágólapra másolva!
Francia kutatók kiderítették, hogy miért tudunk egyszerre legfeljebb két dologra koncentrálni, és miért hozunk általában rossz döntést, ha három lehetőség közül választhatunk.
Vágólapra másolva!

Dr. Etienne Koechlin egy tanulmányban rámutatott, hogy két dolognál többre egyszerre nem igazán tudunk koncentrálni, és ez várhatóan a jövőben sem fog megváltozni. Ennek oka röviden, hogy a két feladatra agyunk egy-egy agyféltekéje fókuszál.


A francia kutatók szerint ez a munkamegosztás lehet a magyarázat arra is, miért találjuk olyan nehéznek, ha egyszerre több dologgal kell foglalkoznunk, de emellett arra is választ adhat, miért választanak az emberek gyakran irracionálisan, amikor háromnál több lehetőség között kell dönteni.


A szakemberek 32 önkéntes agyi aktivitását mérték fel, miközben azt kérték tőlük, hogy egy betűválasztós feladatsort oldjanak meg. A vizsgálatok az agy frontális lebenyére koncentráltak, amely az impulzusok vezérléséért felelős.


Amikor a vizsgált személyeknek csak egy-egy feladatot kellett elvégezniük, a frontális lebeny csupán az egyik oldalon jelzett aktivitást, de amikor két feladatot kellett egyszerre elvégezniük, akkor mindkét féltekén aktivitást jeleztek a műszerek.


A vizsgált személyek esetében az agy képes volt átváltani a két félteke között, amikor két feladatra kellett koncentrálni, de a megbízhatóság már csorbát szenvedett, amikor egy harmadik feladattal is meg kellett volna birkóznia az önként jelentkezőknek.