Antibiotikumokról szóló tévhitek terjednek a Twitteren

Vágólapra másolva!
Az antibiotikumok használatáról szóló félreértések széleskörű nyilvánosságot kapnak az olyan közösségi oldalakon, mint a Twitter - olvasható az American Journal of Infection Control áprilisi számában.
Vágólapra másolva!

A Columbia Egyetem és a MixedInk nevű cég munkatársai a Twitteren keresztül megosztott információkat tanulmányozták arról, hogyan fejtik kis az antibiotikumok hatásaikat. A vizsgálat számos félreértésre és téves használatra világított rá.


"A további kutatásoknak arra kellene koncentrálnia, miként lehetne a közösségi oldalakon keresztül az emberek egészséges magatartásra bírni, valamint hogyan lehetne összegyűjteni, és átadni a használatról szóló megfelelő információt" - jegyzi meg Daniel Scanfeld, a cikk vezető szerzője. Mivel az ilyen honlapokon gyakran olvasható egészségi tanácsadás, fontos lenne ebbe bevonni a professzionális szakértőket.


Az elemzés szerint a Twitteren 52 153 bejegyzés tett említést antibiotikumokról 2009. március 13-a és július 31-e között. Ezeket a kutatók 11 csoportra osztották: általános használat, tanács/információ, mellékhatások és negatív reakciók, diagnózis, rezisztencia, félreértés és téves használat, pozitív reakció, állatok, szükségesség, ár, illetve egyéb.


A további elemzésben a téves használatot illetően a következő szókombinációkra kerestek rá: "influenza + antibiotikum", "megfázás + antibiotikum", "maradék + antibiotikum", "megosztás + antibiotikum", "extra + antibiotikum".


A leggyakoribb kategória az "általános használat" volt, mely a gyógyszeradagolás idejére, illetve a hatás kiváltásához szükséges napokra fókuszált. A második legsűrűbben használt a "tanács és információ", míg a harmadik leggyakoribb a mellékhatásokkal foglalkozott. Ezek között voltak általánosságok (pl. "az antibiotikumtól halálomon vagyok"), illetve specifikus megjegyzések (pl. "ettől hánynom kell").


Az 52 ezer bejegyzésből mintegy 700 volt besorolható a "félreértés és téves használat" kategóriába, azonban ezek széles nyilvánosságot kaptak a Twitteren. A leggyakoribb kombináció az "influenza + antibiotikum" volt (345 db), azonban az ilyen üzeneteknek több mint 172 ezer követője volt. A második leggyakoribb a "megfázás + antibiotikum" (302 db), több mint 850 ezer követővel.


Cathryn Murphy, elismert infektológus szaktekintély szerint az emberek viselkedését meghatározó információforrások szempontjából egyre fontosabb szerepet töltenek be a közösségi oldalak, melyeket a szakembereknek is fel kellene használni a közegészségügy javításához.