Aki környezetbarát, szivaccsal mosdik

Vágólapra másolva!
A zuhany és a fürdő potenciális forrása a hormonoknak, antibiotikumoknak és egyéb gyógyszereknek, melyek szennyezik a természetes vizeket - mutatta ki egy új tanulmány.
Vágólapra másolva!

Az illemhelyről közismert, hogy a vizeletben és székletben maradó aktív gyógyszerészeti alkotóelemek (API) révén környezeti szennyező forrás. Nem beszélve arról, hogy sok ember a vécén húzza le a már nem használt gyógyszereit is. A gyógyszermaradványok aztán átjuthatnak a szennyvíztelepek szűrőrendszerein, és bekerülhetnek a tavakba, folyókba és a tengerekbe, valamint kis részük átjut az ivóvizekbe is.


A fürdővízzel is rengeteg hormon kerül a természetes vizekbe


Az amerikai, hendersoni Touro Egyetem Környezetorvostani Intézet új tanulmánya első ízben kapcsolatba hozza a természetes vizek szennyezését a fürdéssel, zuhanyozással és mosással is. ezen az úton a helyileg, vagyis bőrön keresztül használt szerek, - krémek, szeszek, kenőcsök, zselék és tapaszok, - maradványai távoznak. Ezek ráadásul ép formában kerülnek a környezetbe, ezért e gyógyszerek hatása erősebb, mint a vizelettel, széklettel távozóké, melyeket a máj és a vese lebont.


A megoldás az lehetne, ha az emberek fürdés, zuhanyozás előtt néhány percet rászánnának, hogy a helyileg ható szereket kendővel letöröljék bőrükről, és a törlőkendőket a szemetesbe dobnák.


A szakemberek szerint a gyógyszerek mellett hasonlóképpen kellene eltávolítani a naptejet és az arcfestéket is.


Ugyancsak csökkenti a vízbe kerülő vegyi anyagok mennyiségét a szivaccsal való fürdés.