A világhálón terjedő tévhitek nem helyettesíthetik az orvost

Vágólapra másolva!
Nem árt óvatosan kezelni az interneten keringő egészségügyi tanácsokat, mert a pontatlan és téves információk igen gyorsan terjednek a felhasználók között, miközben sokan elfelejtik, hogy a világháló nem helyettesítheti az orvost.
Vágólapra másolva!

A Twitter mikroblogon is számos orvosi téveszme kering, ezért az egyre népszerűbb oldallal kapcsolatban óvatosságra figyelmeztet egy friss tanulmány. A Columbia Egyetem munkatársai New York területén vizsgálták, milyen egészségügyi hírek terjednek a Twitter útján, és azok mennyire felelnek meg a tudományos tényeknek.


A kutatócsoport a múlt évben öt hónap alatt 52 ezer üzenetet talált, melyek antibiotikumokkal foglalkoztak. A kutatók a bejegyzések tartalmát ellenőrizték tudományos szempontból és meglepő eredményre jutottak. Tapasztalataik szerint az üzenetek teljes anyagából 700 tartalmazott az antibiotikumokra vonatkozó pontatlan, sőt téves információkat. Daniel Scanfeld, a kutatás vezetője példaként kiemelte, hogy többen antibiotikumokat ajánlottak influenza kezelésére is.


Miközben egyre többen használják az internetet egészségügyi ismereteik bővítésének céljából, gyarapodik azoknak a száma is, akiket zavar a világhálón található "adatköd". Ennek megfelelően a gyanús tünetek miatt orvoshoz forduló emberek száma lényegesen növekszik, ami kedvező változás a betegségek korai felismerése szempontjából.