A pörköletlen kávészem meglepő felhasználása

Vágólapra másolva!
Brazil kutatók első ízben számoltak be arról, hogy a kávébab rovarölő fehérjéket tartalmaz, amelyeket fel lehetne használni új mezőgazdasági rovarirtó-szerek kifejlesztésére.
Vágólapra másolva!

Az egyik legfontosabb trópusi haszonnövény új használati módját Paulo Mazzafera és munkatársai a Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban mutatták be.


A borsó-, és babfajok, valamint további néhány növény magja globulin nevű fehérjéket tartalmaz, amelyek távol tartják a rovarokat. A kávébab nagy mennyiségű globulint tartalmaz, ezért a kutatók azt feltételezték, hogy talán a kávéfehérjék rovarirtó hatással is bírnak - írja a ScienceDaily című tudományos hírportál. A pörkölés során keletkező magas hő tönkreteszi a globulinokat, így azok a kávéfőzetben már nem jelennek meg.


Gyanújukat a négyfoltos babzsizsik (Callosobruchus maculatus) lárváján próbálták igazolni. A kísérletek során a kávéfehérje parányi mennyisége is elég volt ahhoz, hogy akár a rovarok felét elpusztítsa.


A jövőben a molekuláris biológusok előtt tehát adott a lehetőség, hogy e rovarölő fehérjéket kódoló géneket illesszenek be a haszonnövények, például gabonák genetikai állományába. A genetikailag módosított növények így saját rovarirtójukat termelhetnék - érvelnek a kutatók. A fehérjék, úgy tűnik, ártalmatlanok az emberre.