Tornával és tartásjavítással stressz ellen

Vágólapra másolva!
Szinte napi rendszerességgel fordulnak meg az ortopédiai szakrendeléseken olyanok, akik hátfájdalomra panaszkodnak. Jobb oldali, lapockatájékon jelentkező fájdalom esetén a kórképet az esetek túlnyomó többségében testi-lelki túlterhelés okozza. 
Vágólapra másolva!

Sem mozgásszervi, sem más tünetek esetén nem szabad lebecsülni szervezetünk lelki nyomásra, stresszre adott válaszát. Van, hogy gyomor- vagy izomfájdalom formájában fejeződik ki az, hogy olyan terhelésnek vagyunk kitéve, amelyet közérzetünk hosszú távon már nem tolerál.


Menedzserbetegség, ami bárkit érinthet


A hazai orvosok egyre gyakrabban tapasztalják az úgynevezett menedzserbetegségeket, ami kifejezetten a nagy szellemi-lelki megterheléssel járó munkakörökben, jellemzően a vezető beosztásban dolgozókat érintik. Változatos betegségekről van szó, melyek egyik megjelenési formája a lapockák között jelentkező, orvosi szóval interscapuláris mély izomfájdalom. Közös bennük, hogy nincs komoly elváltozás a háttérben, a tünetek mégis egészen súlyosak lehetnek.


Hátfájdalom esetén mindig tisztázni kell, hogy mely anatómiai képletek lehetnek sérültek: a gerinc, a lapocka, a bordák vagy az izomzat. Jellemzően a lapockák közt, tipikusan a jobb oldalra lokalizálva megjelenő, egyéb tünettel nem társuló fájdalom esetén azonban a szakorvos első körben a túlterhelésre gondol. Természetesen ilyenkor is el kell végezni a kivizsgálásokat, amelyek az esetek túlnyomó többségében nem igazolnak kórképet.


Kezelni kell a testi és lelki tüneteket is


Nem jelenti mindez azt, hogy ha közvetlen kiváltó ok nem mutatható ki, nem szükséges kezelni a pácienst. Annak, hogy éppen a hátizomzatra lokalizálódik a fájdalom, magyarázata lehet a kényszertartás, például sok munka a számítógép előtt; kis vagy közepes mennyiségű túlsúly vagy korábbi sérülés, amely felfedezetlen maradt. Túlterheléskor a kis elváltozást a szervezet mintegy vészjelzésként felnagyítja. Jellemzően az izomzat enyhe gyulladása áll a fájdalmak mögött.


Néha nehéz elfogadtatni a betegekkel, hogy testi tüneteiket lelki problémák is okozhatják, de belül azért sokan megérzik egy empatikus beszélgetés hatására, hogy valóban túlfeszítik a húrt. Természetesen az ortopédorvos a lelki gondokat nem tudja rendbe tenni illetve az életmódváltást sem tudja követni, de kiváló módszert ajánlhat a tünetek gyors enyhítésére, a gyógymasszázst.


Csodát tehet a masszázs, de mást is lehet


Egy szakképzett gyógymasszőr sokféle technikával lehet képes enyhíteni a hátfájdalmakat. A kötött, fájdalmas izmok kilazítására rengeteg módszer létezik, azonban hosszabb folyamat a gyógyulás. Számtalan masszázs módszer ismeretes. A választás nem egyszerű és természetesen pontos orvosi receptje sincs. A kötött, gyakran csomós hátizomzat kellemes ellazítását azonban nem a legerőteljesebb masszázzsal célszerű elkezdeni. Mára igen népszerű a wellness "kezelés" is a mindennapi stressz oldására. Kétségtelen, hogy egy kellemes fürdő, szauna, gőzfürdő, vagy aromaterápia kombinálva a pihenéssel igen hatásos relaxációt eredményez.


Talán megdöbbentő de a mozgásszervi betegségek fizikális kezelésére szakosodott gyógytornászoknak is igen hasznos ötleteik vannak a feszültség, a stressz és az erőltetett munkatempó okozta háti fájdalmak kezelésére. Rendszeres tartásjavító tornagyakorlatok, lazító és nyújtó mozgáskombinációk gyógyszeres kezelés- és drága wellness fürdők nélkül is sokat segíthet.


Nem lehet elégszer kiemelni az ésszerű keretek között végzett sport jelentőségét. A sportos, dinamikus fizikai aktivitás teljesen más típusú izomaktivitást kíván és a következményes fáradtság is igen különböző. Jótékony hatással van a vérkeringésünkre, bőrünk állapotára, izmainkra és ízületeinkre, de még agyi tevékenységeinkre is.


A magyar nyelv talán nem túl szép, de igen kifejező szava a kikapcsolódás kiválóan elmondja, mit kell tennünk a mindennapi stressz és a kialakult panaszok megszüntetése, megelőzése érdekében. Végezzünk minél többször a mindennapi életritmusunktól merőben különböző, lehetőleg aktív tevékenységet mert a másfajta munka és fáradtság, ha tetszik a másfajta stressz megélése feledteti velünk rendszeres problémáinkat.


Dr. Terebessy Tamás
Ortopéd szakorvos