Példaértékű kutatás a szekszárdi drogosokról

Vágólapra másolva!
Tavaly több mint 4500 steril tűt és fecskendőt adtak el a gyógyszertárak Szekszárdon intravénás droghasználóknak egy nemrég publikált kutatás szerint.
Vágólapra másolva!

A szerhasználatról szóló kutatás keretében a szekszárdi RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat gyógyszertárak vezetőit kérdezte meg, illetve droghasználókkal készített interjúkat dolgozott fel.


Kérek steril tűt a nagymamának!


A patikákban végzett felmérés szerint az intravénás droghasználók közösségéhez tartozók jellemzően 17-25 éves, jól szituált férfiak, alsó korhatárukat 15 évre, a felső korhatárt 30 évre becsülték a gyógyszertárak vezetői.


A patikusok meghatározása alapján ők azok, akik általában este hat és tíz óra között, recept nélkül, esetleg a "nagymamának" veszik a tűt, és hajlandóak a termék többszörösének megfelelő ügyeleti díjat is kifizetni - olvasható a kutatási beszámolóban, amelynek megállapítása szerint a gyógyszertárakban éjszakai ügyeletben korlátlan mennyiségű tűt kiadnak.


A droghasználók a heroint, a kokaint és amfetaminszármazékokat, főként a speedet nevezték meg az intravénásan beadott kábítószerek között.


A drogosok 5-10 százaléka kerül csak addiktológus elé


Kálóczi Andrea, a RÉV szolgálat vezetője a kutatás kapcsán az MTI-nek elmondta: nincsenek pontos adatok a szekszárdi droghasználók számáról, a tolnai megyeszékhelyen ez az első, ilyen módszerrel végzett vizsgálat.


Tájékoztatása szerint a szolgálatnál 2009-ben 257 illegitim szerhasználó kért segítséget, ők önként vették igénybe a RÉV szolgáltatásait. Büntetőügy kapcsán 129-en vettek részt felvilágosításon, a RÉV utcai megkereső programja, illetve partiszerviz-szolgáltatása során 146 emberrel kerültek kapcsolatba.


A szolgálat vezetője úgy véli: az úgynevezett alacsony küszöbű programokkal jobban elérhetők a "leállásra" nem motivált, aktív szerhasználók. Ezek között említette a Szekszárdon is működő "drop in" (toppanj be!) szolgáltatást, amely aktív szerhasználóknak nyújt lehetőséget pihenésre, tisztálkodásra, szűrővizsgálatokra.


Az ilyen típusú ellátás előnye, hogy anonim, nem kell hozzá személyi igazolvány, egészségügyi biztosítás. A szerhasználók mindössze 5-10 százaléka kerül kapcsolatba az addiktológiai ellátással, ezért fontos a bejutás feltételeinek megkönnyítése - mondta Kálóczi Andrea.