Nyelvével lát egy megvakult brit katona

Vágólapra másolva!
Egy kísérleti stádiumban levő készüléknek köszönhetően a nyelvével képes újra "látni" egy iraki gránátrobbanásban megvakult brit katona.
Vágólapra másolva!

A 24 éves Craig Lundberg tud olvasni, látja a tárgyak formáját és képes segítség nélkül járni az Egyesült Államokban kifejlesztett szerkezettel, pedig teljesen megvakult, miután eltalálta egy vállról indítható gránát, amikor 2007-ben az iraki Bászrában szolgált.

Lundberget a brit védelmi minisztérium választotta ki arra a feladatra, hogy Nagy-Britanniában elsőként tesztelje a BrainPortnak elnevezett eszközt, amely a képeket elektromos impulzusok sorozataivá alakítja át, és a jeleket a nyelven keresztül továbbítja. Az impulzusok keltette "csípések" különböző erősségét értelmezi úgy, hogy használója megfelelő gyakorlás után le tudja fordítani az üzeneteket, vagyis gondolatban meg tudja jeleníteni környezetét és képes helyváltoztatásra, kikerülve az akadályokat.

A készülék egy napszemüvegre erősített, parányi digitális kamerát foglal magában, és az egész össze van kapcsolva egy kis műanyag érzékelőlappal, amelyet a használó a nyelvére helyez az impulzusok elemzéséhez. Ha az impulzusok erősek, fehér képelemeket kapunk, ha nincs inger, fekete képelemeket, és ha az inger közepes erősségű, különböző szürke árnyalatú képelemeket.

"Olyan érzés, mintha egy kilencvoltos elemet nyalogatnék vagy robbanócukorkát ennék" - magyarázza a kísérleti alany. "A kamera elküldi a jeleket a nyalókába, majd a nyelvbe. Ezután megállapítjuk, hogy ezek mit jelentenek és lefordíthatjuk formákká. Megkapjuk a tárgyak körvonalait és alakját fekete-fehérben, vagyis kétdimenziós kép jelenik meg a nyelvünkön - az egész egy kicsit olyan, mintha hangyák csipkednének."

"Ez csak egy egyszerű prototípus, de hatalmas a benne rejlő lehetőség, hogy megváltoztassa az életemet", és előmozdítsa új készülékek kifejlesztését a vakok számára - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a BrainPort használata óta képes első próbálkozásra megfogni tárgyakat a korábbi ügyetlenkedések nélkül. Mindezek ellenére nem akar megválni szeretett vakvezető kutyájától, Hugótól, mert - mint kifejtette - a BrainPort csak egy másik eszköz arra, hogy megkönnyítse a mozgását, de nem csodaszer a fogyatékosságára.

Gale Pollock amerikai vezérőrnagy, a készüléket kifejlesztő amerikai kutatóközpont vezetője a brit védelmi minisztériumban a BrainPortot bemutatva elmondta, hogy a készülék jelenleg 400 ponton küld információt a nyelven keresztül, de a tervezők ezt 4000 pontra akarják bővíteni, ami ugrásszerűen javítana a képminőségen. A készülék további hiányossága, hogy használója nem tud sem enni, sem beszélni, ezért a fejlesztők bíznak abban, hogy sikerül megalkotniuk egy kisebb eszközt, amelyet tartósan a fogak mögé vagy a szájpadlásra lehetne erősíteni - írta a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

A londoni védelmi minisztérium azért is vizsgálja a BrainPort hatékonyságát, mert igyekszik feltárni, hogy milyen segítséget nyújthat a külföldi hadszíntereken szemsérülést szenvedett katonáknak. A tárca adatai szerint 62 brit katonának sérült meg a szeme, 15 közülük egy vagy mindkét szemére megvakult, 2004 júliusa és 2008 júliusa között Afganisztánban, a Herrick hadműveletben, és "ötnél kevesebb" katona vesztette el szeme világát Irakban, a Telic hadművelet alatt - olvasható az újság honlapján.