Az egészségügyi miniszter hajthatatlan, a fiatal orvosok ellenállnak

Vágólapra másolva!
Egy órás megbeszélést tartott Székely Tamás egészségügyi miniszter és Papp Magor, a Rezidens Szövetség elnöke. A hatvan perces találkozó folyamán egyik fél sem került közelebb a másik álláspontjához. Papp úgy vélte összegzésében, hogy igen komoly probléma lesz augusztustól a rendszerben.
Vágólapra másolva!

Tömegesen lépnek fel a hatodéves orvostan-hallgatók, Budapesten már több mint 75 százalékuk írta alá a Papp Magor által csak bojkott nyilatkozatnak nevezett tiltakozást. Vidéken is mindenhol 50 százalék feletti az aláírók aránya - tette hozzá a szövetség elnöke. Összegzésében az új rendelet felfüggesztését kérte Székely Tamás egészségügyi minisztertől, aki válaszában elmondta, hogy nincs szó se röghözkötésről, se támogatás-visszafizetési kényszerről.


Székely szerint ők nem röghöz, hanem Magyarországhoz kívánják kötni a fiatal orvosokat. A vitában elhangzott, hogy ezt a Rezidens Szövetség szerint nem szankciókkal és kényszerítéssel kell megtenni, hanem ösztönzéssel, ami jelenleg nem valósul meg. Sérelmezte Papp Magor azt is, hogy semmilyen hatástanulmány nem készült és nincs végrehajtási terv a rendeletről alig három hónappal az idén végzők államvizsgája előtt.


Hangsúlyozta, hogy nem a rendelet teljes egésze ellen vannak, hisz szerintük is szükség van új szabályozásra. Viszont úgy érzik, hogy több pontban elfogadhatatlan az új rendelkezés. Ilyennek tartotta a szakok közti átjárás korlátozását, a munkahely, ezáltal pedig a lakhely-változtatási korlátozást és - ahogy fogalmazott - a képzés megszakítás hosszának maximálásával példának okáért a gyerekvállalást vagy a tudományos munka lehetőségét veszi el a fiatal orvosoktól. Pozitívumként emelte ki ő is az új rendeletben példának okáért a hiányszakmákban elhelyezkedők bérezésének 50 százalékos emelését.


Székely Tamás: a rezidensek is igénylik a változást


Székely elismerte, hogy a rezidensek egy nagyon fontos részét képezik a társadalomnak, mivel ők azok, "akik gyógyítják majd a többi tíz millió embert - köztük remélhetőleg őt is". Az egészségügyi miniszter 2004-es újságcikkekre és kijelentésekre alapozva úgy fogalmazott, hogy maguk a rezidensek akarták és igényelték a változtatást, mert a korábbi rendeletek nem feleltek meg a szükségleteiknek.


Hibaként jelölte meg a régi szabályozásban, hogy arányában kevesen kerültek be a rendszerbe a törzsképzés előtt, emellett szerinte nem volt harmónia a rezidensek által választott képzések és a kórházak által meghirdetett állások közt. Leszögezte, hogy "az az elv, miszerint a rezidens képzés ingyenes, nem változik meg. Ami változik, hogy kivel kerül szerződéses jogviszonyba a hallgató: az egyetem helyett a munkáltatóval lesz ilyen viszonya a rezidenseknek". Hozzátette, hogy a rezidensek védelme érdekében a kórházaknak garanciát kell vállalniuk, hogy továbbiakban is foglalkoztatni fogják az ily módon felvetteket.


Papp Magor: mi vagyunk az ellátó rendszer alappillére


"Az ellátó rendszer működésképtelen lenne a rezidensek és az általuk elvégzett munka nélkül" - szögezte le Papp Magor a vita során. "A rezidensek átlag 50-60 órát dolgoznak, szerves részeként a napi tevékenységeknek, önállóan".


Ezzel szemben a vitában Székely úgy fogalmazott, hogy "nem lehet átlagról beszélni, minden rezidens változó mennyiségű és szintű munkát végez el". Gyakorlatilag ez szerinte az egyes személyek mentorától függ csak.


Papp hangsúlyozta, hogy szerinte augusztustól komoly problémák lesznek a rendszerben, mivel a most végzők látványosan kis százaléka fog csak belépni a minisztérium által rendeletben kialakított rendszerbe.


Székely négy évet kér a magyar adófizetőknek


"Mi nem a régi rendeletet védjük, mert tudjuk és elfogadjuk, hogy szükség van a meglévő fejlesztésére" - mondta el a Rezidens Szövetség elnöke. Hozzátette, "az új rendeletben több olyan pont is van, ami előre mutató". Ahogy fogalmazott, "létre kell hozni egy új rendeletet, de ezt nem az fiatal orvosok és a szakma ellenére, hátrányára kell tenni".


Székely egyik válaszában azt kérte, hogy "négy évet áldozzanak azoknak a gyógyítására, akik lehetővé tették az átlag tíz éves képzésüket". Szerinte "mindezek után van még nagyságrendileg 30 évük arra, hogy szabadon építsék a karrierjüket, akár külföldön, akár Magyarországon".


Reakciójában Papp kijelentette, "joggal várhatják el, hogy ne szankciókkal kössék a munkáltatókhoz őket, hanem inkább motiválják a rezidenseket az ott maradásra". Véleménye szerint ezek miatt a rendeletben található hibák miatt "aki él és mozog, az menekül az idei szakorvos képzés elől". Összegzésében hangsúlyozta, hogy a fiatal orvosok nem négy éven át, hanem egész életük során szeretnének Magyarországon gyógyítani, ez viszont nem lehetséges ilyen törvényi rendelkezések mellett.