Három forintba kerül és ujjbegynyi hosszú az új diagnosztikai eszköz

Vágólapra másolva!
A Harvard Egyetem vegyészprofesszora olyan vérvizsgálatra képes eszköz fejlesztésén dolgozik a harmadik világ számára, amely mindössze ujjbegynyi nagyságú és csak három forintba kerül. 
Vágólapra másolva!

George Whitesides professzor már kifejlesztette az eszköz prototípusát, amely a fejlődő országokban gyakori betegségek, például a HIV, a malária, a hepatitisz, a gyomor-bélrendszer gyulladásai és a tuberkulózis szempontjából vizsgálja meg a vért.

A készülék egy aprócska papírdarab, amelyre vízlepergető tintával egy fa alakját nyomtatták, ezt a tintát használják fel a képregényekhez is. Whitesides szerint a tinta több réteg papírt képes átitatni és kis csatornákon keresztül a papírdarab belsejébe vezeti a vért, ahol az kapcsolatba kerülhet a diagnosztikát végző csippel. A páciensek egy csepp vért cseppentenek az eszköz egyik oldalára, amelynek másik felén színes minta jelzi az egészségügyi személyzet számára, hogy milyen betegségekben szenved az illető.

A professzor szerint a diagnosztikus eszköz a házi terhességi teszthez hasonlóan működik, azonban a papírcsipek sokkal kisebbek és olcsóbbak is, emellett segítségükkel egyszerre többféle betegség is azonosítható. A betegségek jelenlétén kívül kimutatható azok súlyossága is.

A csipek mobiltelefonnal is összeköthetők, amelyek egyre népszerűbbek a fejlődő országokban, még a legszegényebb területeken is. Az emberek ezek segítségével otthonukban végezhetnék el a vérvizsgálatot, majd mobiltelefonjuk segítségével elküldenék a csipek fotóját a városokban működő diagnosztikus központokba, így nem lenne szükség a hosszú utazásokra. Whitesides jelenleg egy mobiltelefongyártóval együtt dolgozik egy olyan alkalmazás kifejlesztésén, amely képes a vizsgálati eredmények elemzésére, amennyiben egyetlen orvos sem elérhető. Ez különösen a fertőző betegségek, például a hepatitisz C és a tuberkulózis esetében lenne hasznos.

Az új "papírcsip-labor" nem az első a maga nemében, de sokkal egyszerűbben működik, mint elődei és gyártása is sokkal olcsóbb. Whitesides azt mondta: "Ha a csip működik és olcsó, az mindenkinek jó." Problémát jelenthet a trópusi éghajlaton gyakori penészedés, továbbá az orvosi kezelés elérhetősége, mivel maga a diagnózis kezelés nélkül nem ér semmit.

A professzor azt reméli, hogy az eszköz körülbelül egy éven belül forgalomba kerül. Whitesides a nemrégiben megrendezett TED (Technology, Entzertainment, Design - Technológia, Szórakozás, Design; egy amerikai nonprofit szervezet) konferencián számolt be ötletéről.