Csehországban az internetes gyógyszerek fele hamisítvány

Vágólapra másolva!
Csehországban növekszik a hamisított gyógyszerek internetes kereskedelme - idézett a Lidove noviny keddi számában több szakértőt.
Vágólapra másolva!

Az országos vámhivatal vezetője a lapnak elmondta, hogy tavaly 7.500 hamisított készítményt foglaltak le, és mintegy 65 esetben jártak el többnyire a szervezett bűnözés keretében zajló illegális gyógyszerértékesítés miatt.


Vény nélkül kapható szerek a weben


A gyógyszerellenőrzési hivatal (SUKL) becslése szerint a lakosság 11 százaléka vásárol gyógyszert az interneten, ahol a felkínált készítményeknek akár a fele is hamisítvány lehet.


Ugyanakkor a lapban megszólaltatott értékesítési szakemberek szerint kizárt, hogy a patikai árusításban is felbukkannának hamisítványok, amint ez néhány nyugat-európai országban már megtörtént.


A cseh törvények értelmében csak vény nélküli készítményeket árusíthatnak az interneten az arra kijelölt patikák, a világhálón felbukkanó hamis gyógyszerek teljes körű ellenőrzése azonban szinte lehetetlen a cseh hatóságok számára.


Csehországban nem jár börtön hamis gyógyszer forgalmazásáért


Csehországban a hamisítványok gyártóira és forgalmazóira jelenleg csak 3 millió koronáig terjedő bírságot lehet kiszabni, ezért a szakemberek a büntető törvénykönyv módosítását szorgalmazzák, hogy börtönbüntetést is kaphassanak a gyógyszerhamisítók.