Ártalmatlan alkoholt hozott létre egy brit professzor

Vágólapra másolva!
David Nutt, a londoni Imperial College professzora, akit a kormány korábban azért bocsátott el Drogügyi Tanácsadó Testületéből, mert azt hangoztatta, hogy az ecstasy nem károsabb, mint az alkohol, most egy olyan ital kifejlesztésén dolgozik, amely ártalmas hatások nélkül emeli a hangulatot.
Vágólapra másolva!

A rövidital segítségével ugyanolyan hatást lehetne elérni, mint a munka után legurított néhány itallal, azonban mielőtt autóba szállnánk és hazamennénk, egy ellenszer segítségével semlegesíthetnénk az ital hatását, továbbá nem kellene másnapossággal és májkárosodással számolnunk. A "Nutt Slammer" névre keresztelt ital akár már 2012 végére piacra kerülhet, ha lesz pénz a klinikai kipróbálásra.

Az ital mellékhatások nélkül nyújtja az alkohol élvezetét, azonban engedélyekre is szüksége van és a klinikai vizsgálatok költsége a tízmillió angol fontot is elérheti. Emellett komoly kérdéseket is felvet a törvényhozók számára, hogy vajon biztonságos-e a szer hatása alatt a volán mögé ülni.

Nagy-Britannia húszmilliós éves forgalmat bonyolító italipara valószínűleg megtiltaná az ital kocsmákban történő forgalmazását, a törvény szerint pedig csak gyógyszertárakban lehetne árusítani. A kormánynak valószínűleg az sem tetszene, hogy az alkoholfogyasztás csökkenése miatt le kellene mondania adóbevételeinek egy részéről. A kritikusok által Őrült Professzornak (Nutty Professor) nevezett neuro-pszicho-farmakológus szerint azonban a rendszeres nagyivás évente hárommilliárd fontjába kerül a brit egészségbiztosítónak, az NHS-nek.

A Nutt által kínált alternatíva csökkenthetné az alkoholmérgezés és a májbetegség okozta halálozások számát, továbbá ritkábban fordulna elő a gyomorfekély és a szívbetegség is. A szer a benzodiazepinek csoportjába tartozó gyógyszereken alapul, ezek közé tartozik a Seduxen vagy a Dormicum is. A prototípus tabletta vagy injekció formájában létezik.

Nutt úgy képzeli, találmányát íztelen folyadékként árulnák, melyet gyümölcsös italokhoz kell keverni. A szintetikus alkohol ellazult érzést kelt az agyban és lerészegedés helyett az enyhe illumináltság állapotában maradhatunk. Nutt szerint a hosszútávú benzodiazepin-használat során sem kell kockázatokkal számolni, míg más orvosok szerint mintegy másfélmillió brit nyugtatófüggő. A kritikusok szerint semmi nem garantálja, hogy az új ital fogyasztása után senki nem fogja elfelejteni bevenni az ellenszert, mielőtt autóba ül, de Nutt szerint a rendőrség tarthatna magánál az ellenszerből.

"A modern tudomány végre lehetővé teszi, hogy biztonságosan szórakozzunk" - mondta a Times riporterének Nutt.