A test akusztikája révén érintőképernyővé tehető a bőr

Vágólapra másolva!
Zavar a mobiltelefon vagy a zenelejátszó billentyűzete? Kényelmesebb lenne az alkarodon pötyögni? Egy új technológia segítségével tested érintőképernyővé válhat.
Vágólapra másolva!

A Skinputnak keresztelt rendszer két technika házasításával jött létre: az egyik a bőr ujjal történő megérintése által adott ultraalacsony frekvenciájú hang észlelése, a másik pedig a mikrocsip méretű "piko"projektor, amely már egyes mobiltelefonokban is jelen van.


A rendszer egy csuklópántban található projektor segítségével vetíti ki a menüt a felhasználó alkarjára és kezére. A szintén a csuklópántban elhelyezett akusztikus detektor ezután kiszámítja, hogy a menük közül melyiket szeretnénk aktiválni.


Honnan tudja a rendszer, hogy melyik ikont, gombot vagy ujjat érintettük meg? Chris Harrison, a pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem, valamint Dan Morris és Desney Tan, a Microsoft redmondi laborjának kutatói a találmányhoz azt használták ki, hogy bőrünk, izmaink és csontjaink is más-más hangot adnak ki, és ezek eltérnek attól függően is, hogy a tenyerünket, a karunkat, az ujjainkat vagy a hüvelykujjunkat érintjük meg.


Karról indítható a zene


A kutatók számos olyan régiót azonosítottak az alkar és a kéz területén, amelyek ütögetés hatására más-más, jellemző hangmintákat adnak. A csuklópántban található akusztikus detektor öt piezoelektromos konzolt tartalmaz, ezek mindegyike más frekvenciatartományt érzékel. A kar érintésének helyétől függően az érzékelők különböző kombinációban és különböző mértékben aktiválódnak.


A készüléket húsz önkéntes próbálta ki, akik könnyedén tudtak navigálni az alkari ikonok ujjal történő megérintésével. A Skinput könnyedén működtethető még mozgás közben is, a tesztelők akkor is gyorsan tudtak mozogni a menüben, amikor például fel-le mozogtak vagy az ujjaikkal csettintgettek.


Vezeték nélküli technológia, például Bluetooth segítségével a rendszer sokféle készülék felé képes parancsokat továbbítani - használható többek között telefonokhoz, iPodokhoz, de akár számítógépekhez is. A találmányt hivatalosan áprilisban, az ACM Számítógép-Ember Kapcsolat konferencián mutatják be Atlantában.


3D-s játék testirányítással


Pranav Mistry, a Massachusetsi Műszaki Egyetem (MIT) Médialaborjának kutatója arra figyelmeztet azonban a NewScientist ismeretterjesztő lapban,, hogy a csuklópántot rendkívül pontosan kell felhelyezni ahhoz, hogy a megfelelő helyre vetítse ki a menüt.


A Skinput ennek ellenére ígéretes ötletnek tűnik - nyilatkozta a lapnak Michael Liebschner, a houstoni Baylor Orvosegyetem Bio-innovációs Laborjának vezetője. Liebscher részt vett az elektronikus készülékek közötti, akusztikus vezetés általi átvitel kifejlesztésében.


"Ígéretes megközelítés, hogy magát a testet használjuk jelbeviteli eszköznek" - fejtette ki a kutató. "Amikor a virtuális valóságban a fejünkre illesztett 3D-s eszköz segítségével játszunk, azt nem lehet folyton letenni, hogy gombokkal irányítsuk a játékot. Az alkarra kivetített menü sokkal könnyebbé teheti a játékot."