A mama kedvenceiből ritkán lesz bűnöző

Vágólapra másolva!
Brit kutatók szerint a fiúk ritkábban kerülnek bajba későbbi életük során, ha gyermekkorukban jó kapcsolatban voltak édesanyjukkal, azonban akik szükséghelyzetben nem fordulhattak szüleikhez, nagyobb valószínűséggel mutattak problémás viselkedést.
Vágólapra másolva!

A Readingi Egyetem kutatói hatezer, 12 év alatti gyermek adatait elemezték és azt találták, hogy azok a fiúk, akik nem ápoltak szoros kapcsolatot édesanyjukkal, nagyobb valószínűséggel mutattak agresszív viselkedést és pszichológiai problémákat. Ezzel szemben a fiúk nyugodtabbá, magabiztosabbá és empatikusabbá váltak, ha gyermekként vigasztalásra találtak édesanyjuknál. A tanulmány szerint az anya-fiú kapcsolat már korai életkorban megromolhat, ha a gyerekek hiába fordulnak segítségért szüleikhez.

"A magukat biztonságban érző gyermekek megtapasztalhatták gondviselőjük felelős közelségét és támogatását és azt várják, hogy szükség esetén megvigasztalják őket" - mondta el a Telegraph újságírójának Pasco Fearon pszichológus docens. "Ezzel ellentétben a bizonytalan kötődésű gyermekek valószínűleg visszautsítást vagy következetlenséget tapasztaltak. Ők másodlagos módszerekkel próbálnak megbirkózni a stresszel és a kihívásokkal. Azoknál a gyermekeknél, akik nem tudnak egy következetes módszer segítségével megbirkózni az elválással, magasabb a magatartászavarok és az agresszió kockázata."

A Child Development folyóiratban megjelent tanulmány 69 különböző vizsgálat eredményeit elemezte, melyek mind a szülő-gyermek kapcsolat fiatalok későbbi viselkedésére gyakorolt hatásával foglalkoztak.