A betegség, amikor színes hópelyhekből áll a világ

Vágólapra másolva!
A 19 éves Danielle Burton úgy látja a világot, mintha állandóan egy kaleidoszkóp lencséjén keresztül nézné, vagyis a szivárvány minden színében pompázó foltok úsznak a szeme előtt. A világon mindössze 20 másik embert érintő ritka betegség neve perzisztens migrén aura (PMA). 
Vágólapra másolva!

A lány látásával nem volt semmi gond, azonban 19. születésnapja után egy héttel minden megváltozott: elvesztette látását és megjelentek a hópelyhekként szállongó színes foltok a szeme előtt. Bár néha ki tudja venni az alakokat, azok homályosak és állóképként látja őket. Amikor a legrosszabb a helyzet, akkor csak kék és lila fluoreszkáló felhőket lát - vagyis csaknem teljesen vak.

"19 évig mindent láthattam és nem is tudatosult bennem, milyen értékes dolog is a látás" - mesélte a Daily Mail újságírójának Danielle. "Nem volt okom, hogy arra gondoljak, ilyen történhet velem, a családomban mindenki egészséges."

Forrás: Dailymail

Egy egészséges ember így látja a világot

A lány esete a legrosszabbak közé tartozik, mivel állandóan látja az élénk színeket, még akkor is, amikor behunyja a szemét. Danielle betegsége tavaly októberben kezdődött, a portsmouth-i call centerben dolgozó lány így emlékszik vissza: "Szörnyű migrénjeim voltak és azt hittem, már megint jön egy. Azután hirtelen elvesztettem a látásom a jobb szememre, de nem feketeség jött, hanem lila és kék felhők. Elmentem egy rendelőbe, ahol azt mondták, csak egy migrénes roham, de a következő napra sem javult. Elmentem zuhanyozni és amikor a víz a hátamat érte, elsötétült előttem a világ. Úgy kellett kikászálódnom a zuhanyból, hogy felhívjam a barátomat."

Danielle ekkor kórházba került és a vizsgálatok azt mutatták, hogy a szemeivel nincs gond. Végül januárban mondta ki egy orvos, hogy PMA-ról lehet szó, amely a "vizuális hóesést" okozza. A lány agyának egy területe állandó migrénes állapotban van, ez okozza a rendellenességet.

"A betegségem már hat hónapja tart és azóta mindössze egy órára nyertem vissza a látásomat" - mondta el Danielle. "Még ha épp látok is, nem látom azt, amit a többi ember. Állóképet látok és sok különböző szín úszkál a szemem előtt. Nem látom az arcokban például az orrot. Az orvosok nem sokat tudnak a bajomról, így utána akarok járni, tud-e valaki valamit erről és segíthet-e. Nem akarom még feladni."

A lány speciális gyógyszereket szed. A múlt hónapban felcsillant a remény szikrája, amikor Danielle normál látása visszatért egy órára. "Épp sminkeltem és hirtelen láttam a szempilláimat. Ebben az egy órában rájöttem, mi mindent veszítettem el és rettenetes volt, amikor újból elvesztettem a látásom."

Forrás: Dailymail

A ritka betegségben szenvedő lány így látja a világot