Fogyj egészségesen, fogyj krumplival!

Vágólapra másolva!
A Kalifornia Egyetem, az Országos Élelmiszerbiztonsági és Technológiai Központ és az Illinois Technológiai Intézet közös kutatása bebizonyította, hogy a fogyókúrázók nyugodtan fogyaszthatnak krumplit, a zöldség ugyanis könnyen része lehet egy alacsony kalóriatartalmú egészséges fogyasztó diétának.
Vágólapra másolva!

"Ez is bizonyítja, amit az étkezési szakértők már régóta hajtogatnak; ha fogyásról van szó, nem bizonyos ételcsoportok elhagyása, hanem a kalória-bevitel csökkentése a lényeg" - nyilatkozta Dr. Britt Burton-Freeman, a kutatás vezetője. "Nincs bizonyíték arra nézve, hogy a burgonya, ha megfelelően van elkészítve ne lehetne része egy egészséges fogyókúrás étrendnek."


A kutatás során 86 túlsúlyos férfi és nő étkezési szokásait kísérték figyelemmel a tudósok. A résztvevők mind egy 12 hetes csökkentett kalóriaszámú étrendet követtek, amelyben a burgonya a megengedett ételek között szerepelt. A résztvevőket három csoportra osztották, és csoportok tagjai véletlenszerűen 5-7 adag burgonyát kaptak hetente. A kutatás végére mindegyik csoport tagjai jelentős súlyfeleslegtől szabadultak meg.


Egy közepes darab héjas krumpli 110 kalóriát, rengeteg káliumot (620mg) és még több C-vitamint tartalmaz (a szükséges napi beviteli mennyiség felét). A burgonya ezen kívül nem tartalmaz zsírt, sót és koleszterint.


"Az utóbbi években a burgonyára, mint a fogyás ellenségére tekintettünk, most azonban úgy tűnik, el kell fogadnunk, hogy a krumpli az egészséges fogyás egyik eszköze lehet" - nyilatkozta Kathleen Trious, az Egyesült Államok Burgonya Érdekvédelmi Szervezetének (USPB) elnöke.