5 fűszer, amivel karcsúbbá válsz

Vágólapra másolva!
Bármennyire is keressük a legjobb diétát vagy fogyasztópirulát, az igazság az, hogy némelyik fogyasztószer már rég a fűszeres dobozunkban van. A fűszerek nem csak finomabbá tehetik ételeinket, hanem a fogyásban is sokat segíthetnek.
Vágólapra másolva!

Fahéj


Már napi egy teáskanál fahéj fokozhatja a testsúlycsökkenést azáltal, hogy csökkenti a vércukorszintet és fokozza a szénhidrát elégetését. Rendkívüli módon csökkenti a koleszterin szintet is: az LDL (rossz koleszterin) szintjét 7-27 százalékkal, az összes koleszterinét pedig 12-26 százalékkal. Ezenkívül azt is kimutatták, hogy a cukorbetegeknél gyakori, metabilikus szindrómát is megakadályozza. Még mielőtt azonban jó pár kiló fahéjjal tankolnál fel, csak óvatosan! A túl sok fahéj, kémiai nevén coumarin, fogyasztása májkárosodáshoz is vezethet.


Cayanne bors


Fő összetevőjét, a kapszaicint - ami más csípős paprikákban is megtalálható - már régóta vizsgálták a zsírégető hatása és termogén tulajdonsága miatt. Tény, hogy ez a csípős fűszer rendkívül jól csökkenti az étvágyat. Sokan úgy gondolják, hogy a cayanne borsot lehetetlen túladagolni és ezzel is elősegíti a fogyást. Akárhogyan is a fűszer növeli a zsírok oxidációját, ami növeli az energiafelhasználást, és serkenti a szimpatikus idegrendszer aktivitását, mindez pedig segíti a szervezet súlycsökkenését. De ha nem rajongasz a csípős ízekért, akkor sincs semmi gond, a cayanne kapszula formában is ugyanolyan jól csökkenti az étvágyat, mintha fűszerként használjuk.


Feketebors


Azok közé a háztartási összetevők közé tartozik, amelyek segítik az emésztést, sőt fokozzák a tápanyagok felszívódását a szervezetben. Fő összetevője a piperine - ami a csípős ízét adja - legalább 8 százalékkal fokozza a zsíranyagcserét. A legintenzívebb hatásért érdemes frissen őrölt borsot használni, ami a legkoncentráltabb mennyiségben tartalmazza a piperine-t.


Mustármag


A mustármag is serkenti az anyagcserét, és gyorsítja a zsírégetést, köszönhetően a termogenikus tulajdonságának. Az angliai Oxford Polytechnic intézetének kutatói nemrég megállapították, hogy napi egy teáskanál mustármag igazi lökést ad az anyagcserének, az étkezést követő órákban akár 20-25 százalékkal megnöveli azt.


Gyömbér


Az orvostudomány már régóta használja vízhajtóként, illetve növeli a gyomor mobilitását is - felgyorsítja az emésztési funkciókat. Ha ez nem lenne elég, még a koleszterin felszívódását is gátolja. Bár a Mayo Clinic szerint még további kutatásokra van szükség, úgy tűnik, hogy ez a sokoldalú fűszer fokozza az anyagcserét.