Miért nem jó, ha fogysz? Erre vigyázz!

Vágólapra másolva!
A testsúlycsökkenésnek lehet nem kívánt mellékhatása is a Nature című folyóirat egyik új tanulmánya szerint: környezetszennyező anyagokat juttathat a véráramba.
Vágólapra másolva!

A testzsír elraktároz bizonyos szennyezőanyagokat is, mint például a DDT és PCB nevű rovarirtó. Ha valaki fogyni kezd, és testzsírjának jelentős százaléka lebomlik, ezek a vegyi anyagok (tartós szerves szennyezőanyagok) felszabadulnak, és betegségeket okozhatnak - állítják a dél-koreai Kyungpook Nemzeti Egyetem kutatói.


"A nem igaz hogy a fogyás mindig jó, a hízás pedig csak rossz lehet" - mondta Dr. Duk-Hee Lee, az egyetem professzora. A magas vérnyomást, a kettes típusú cukorbetegséget, a szívbetegségeket és a reumatoid artritiszt mind összefüggésbe hozzák a tartós szerves szennyezőanyagokkal.


A kutatók kiválasztották azt a hét szennyezőanyagot, melyek a legmagasabb koncentrációban fordultak elő a vérmintákban. Főként arra az 1099 betegre figyeltek, akik 40 év felettiek voltak, fogytak vagy híztak, és vérükben jelentős mennyiségű vegyszert találtak. A tanulmány végére kiderült, hogy akik fogytak, azoknak a vérében magasabb volt a vizsgált szennyezőanyagok koncentrációja, akik híztak, azoknak viszont kevesebb. A trend sokkal markánsabban rajzolódott ki azoknál, akiknek a súlya tízéves periódus során változott.


Sok tanulmány mutatott rá, hogy a fogyás segít, mert csökkenti a vércukor-és a vérzsír-szinteket, továbbá a vérnyomást, azonban más aspektusai negatívan is befolyásolhatják az egészséget. Egy korábbi kutatás például párhuzamot vont a fogyás és az artériák elmeszesedése között.


Bár a vizsgált vegyianyagok nagy részét a fejlett országokban már több évtizede betiltották, még mindig gyakran megtalálhatók a környezetünkben és az emberek szervezetében, mivel rendkívül lassan bomlanak le - magyarázta Lee. A fogyás minden hatását egyben kellene vizsgálni: nem csak a zsírvesztés előnyeit kellene figyelembe venni, hanem a véráramba kerülő méreganyagok emelkedő koncentrációját is.


Lee javasolja, hogy a fogyni vágyók mozogjanak sokat, és inkább növényi eredetű táplálékot fogyasszanak a fogyás során. Persze a legjobb az lenne, ha az elhízást megelőznék, így még pénzt is spórolhatnának maguknak az emberek.