Nem elég a fittség, fogyni is kell a vérnyomás csökkentéséhez

Vágólapra másolva!
Ha egy túlsúlyos ember csökkenteni szeretné vérnyomását, nem elég, ha fitt, fogynia is kell - állapította meg egy amerikai tanulmány.
Vágólapra másolva!

Harmincötezer ember bevonásával készült vizsgálatukban a Texasi Egyetem munkatársai - nem meglepő módon - azt találták, hogy a túlsúlyos vagy elhízott embereknek nagyobb eséllyel volt magasabb a szisztolés vérnyomásuk (a vérnyomást jellemző értékpár első száma).


Az American Heart Journal című szakfolyóiratban Susan Lakoski kardiológus és kollégái egy dallasi klinikán az elmúlt húsz évben összegyűlt adatokat elemezték. A klinikára érkező emberek - főként fehér férfiak - testtömegét, magasságát, vérnyomását és állóképességét mérték az orvosok.


Kiderült, hogy az állóképességet jelző érték - például a futószalagon legyalogolt idő hossza - kisebb hatással volt a vérnyomásra, mint a testtömegindex (BMI) értéke. Csak a normál testtömegű emberek esetében mutatkozott előnye a vérnyomás szempontjából az edzettségi állapotnak.


Lakoski szerint a többlet testsúly hátrányai nagyobbak lehetnek, mint az esetlegesen nagyobb állóképesség előnye, ez magyarázhatja, hogy a vérnyomásértéket nem látszott javítani a fittség.