Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Két pohár víz a főétkezések előtt segít a fogyásban

Vágólapra másolva!
Ha a fogyókúrázók a napi három főétkezés előtt megisznak két pohár vizet, akkor egy hét alatt átlagosan 2,3 kilogramm súlyfeleslegtől szabadulhatnak meg könnyedén.
Vágólapra másolva!

A kutatók 3 hónapon keresztül 48 időskorú felnőtt bevonásával tesztelték az elméletüket. Az 55-75 éves kor közötti résztvevőket két csoportra osztották. Az első csapatba tartozók kalóriaszegény étrendet követtek, ám nem ittak vizet a főétkezések előtt. A második csoport tagjai szintén alacsony kalóriatartalmú ételeket fogyasztottak, és minden étkezés előtt megittak két pohár vizet.


A 3 hónapos kísérlet végén azok, akik rendszeresen ittak vizet a napi étkezések előtt, nagyjából 7 kilogrammot fogytak, azok pedig, akik csak a kalóriaszegény étrendet követték, mindössze 5 kilogramm feleslegtől váltak meg. A titok nyitja az lehet, hogy azok a középkorú, illetve idősebb emberek, akik a főétkezések előtt megisznak két pohár vizet, nagyjából 75-90 kalóriával esznek kevesebbet. A kutatók ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy míg a vízivás valóban a teltség érzetét kelti a gyomorban és nulla kalóriabevitelt jelent, addig túlzott fogyasztása komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.


Brenda Davy, a tanulmány vezető szerzője szerint a vízivás azért bizonyul ilyen hatásos módszernek, mert kalóriamentes és jól megtölti az ember gyomrát. "Az embereknek sokkal több vizet és jóval kevesebb cukrozott, magas kalóriatartalmú folyadékot kellene inniuk. Ez egy rendkívül egyszerű módja a súlyproblémák kezelésének" - tette hozzá.


A szakemberek szerint a diétás, illetve az édesítőszerrel készült italok szintén segíthetnek a kalóriabevitel csökkentésében és a fogyásban. Davy ugyanakkor mindenkit óv a cukrozott szénsavas üdítőktől, amelyekben dobozonként mintegy tíz teáskanálnyi cukor található.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről