Extra magas a higanyszint a japán delfinvadászok vérében

Vágólapra másolva!
Az országos átlagot jóval meghaladó higanyszintet mutattak ki egy japán halászfalu lakóinak vérében, a hírhedt Minamata-betegség tünetei azonban egyelőre nem jelentkeztek a helyieknél.
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett Minamata-betegséget először 1956-ban diagnosztizálták a Japánhoz tartozó Minamata-öböl környékén, ahová egy vegyi cég az 1950-es és 1960-as években tonnaszámra eresztette be higanyt tartalmazó szennyvizét.


A helyiek a súlyos higanymérgezéstől egy esetenként halállal végződő betegséget kaptak, amely Minamata-betegség néven vált ismertté. 2001 márciusáig hivatalosan 1784 halálesetet regisztráltak, és a Chisso nevű vállalat eddig több mint 10 ezer embernek fizetett 86 millió dollár (18,2 milliárd forint) összegű pénzügyi kárpótlást.


A most vizsgált japán falu, Taidzsi a The Cove (Az öböl) című, 2010-ben Oscar-díjjal kitüntetett amerikai dokumentumfilm révén vált nevezetessé, mely arról szól, hogyan ejtenek el minden évben mintegy 2 ezer delfint a falusiak. A delfinvadászat úgy állhat összefüggésben a magas higanyszinttel, hogy a delfinek a tengeri tápláléklánc csúcsán helyezkednek el, így szervezetükben felhalmozódhatott a nehézfém.


A Taidzsiban tartott éves delfinvadászatot állatvédők különösen brutálisnak tartják: a tengeri emlősöket a partra hajtják, és ott lemészárolják.


A falu lakóit a Minamata-betegséget kutatót országos japán intézet vizsgáltatta meg, az eredményeket vasárnap közölték.