Miért jó a halolaj a cukorbetegeknek?

Vágólapra másolva!
Régóta hirdetik, hogy a halolaj előnyös hatással van szívünk és agyunk egészségére. A tudósok azonban nemrégiben feltárták, pontosan hogyan csökkentik az omega-3 zsírsavak a krónikus gyulladás szintjét a cukorbetegekben.  
Vágólapra másolva!

A krónikus gyulladás hatására inzulinrezisztencia alakul ki, ez pedig gyakran a 2-es típusú cukorbetegség előszobáját jelenti. Inzulinrezisztenciáról akkor beszélünk, amikor a szervezet által termelt inzulin nem képes hatékonyan szabályozni a vércukorszintet. "Az emberek jó ideje tudják, hogy az omega-3 zsírsavak jót tesznek és sejtették, hogy gyulladáscsökkentő hatásúak, mi azonban pontosabban is meghatároztuk ennek mechanizmusát" - mondta el Saswata Talukdar, a vizsgálat vezetője.


A gyulladást az okozza, hogy a fehérvérsejtek egy típusa, a makrofágok a betegséget okozó mikrobák elleni anyagokat, úgynevezett citokineket termelnek. Elhízott emberekben magasabb a makrofágok száma, így a citokinek szintje is. A makrofágokkal szomszédos sejtek emiatt túlzott citokinhatásnak vannak kitéve és kialakul az inzulinrezisztencia. Az omega-3 zsírsavak egy gyulladásgátló hatású receptort aktiválnak a makrofágok felszínén. "Mivel a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia gyulladás talaján jön létre, joggal feltételezhetjük, hogy az omega-3 zsírsavak szedése jótékony hatású" - magyarázta Talukdar.


Az Egyesült Államokban 23,6 millió cukorbeteg él és minden évben 1,6 millió felnőttnél diagnosztizálják újonnan a betegséget.


A kutatók elhízott kísérleti egereket használtak vizsgálataikhoz. Egyes állatokat genetikailag úgy módosítottak, hogy a makrofágok felszínén ne legyen jelen az adott receptor, ezek nem is reagáltak az omega-3 zsírsavakat tartalmazó táplálékkieglészítőkre. A receptorokkal rendelkező egereknél más volt a helyzet, náluk csökkent a gyulladás szintje.


"Okkal gondolhatjuk, hogy embereknél is hasonló eredményeket kapnánk" - tette hozzá a kutatás vezetője. "A következő lépés az lehetne, hogy megvizsgáljuk, vajon az omega-3 zsírsavak képesek-e megelőzni a cukorbetegség kialakulását."