Súlycsökkentő műtét után olcsóbb a cukorbetegség kezelése

Vágólapra másolva!
A súlycsökkentő műtéten átesett cukorbetegek kétharmada az operációt követő hat hónapon belül elhagyhatja a betegségére szedett gyógyszereket. A műtét feleslegessé teheti a cukorbetegség rendszeres gyógyszeres kezelését, így csökkennek az ezzel kapcsolatos egészségügyi kiadások is, ami komoly érv lehet az egészségbiztosítók számára, hogy támogassák ezt az eljárást.
Vágólapra másolva!

"A kialakult cukorbetegség és elhízás ritkán visszafordítható állapot" - hangsúlyozta Martin Makary, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem tudósa. - "Amíg az elhízás megelőzésére és visszafordítására nem születik meg a sikeres gyógymód, addig a legtöbb páciens számára egyedül a súlycsökkentő operáció biztosíthatja az állapot visszafordítását" - mutatott rá a tanulmány szerzője.


Az elmúlt öt évben kétszáz százalékkal nőtt a súlycsökkentő műtétek száma. A gyomorszűkítő műtét lényege, hogy a beavatkozást követően a páciens úgy érzi: kevés evéstől is teljesen jóllakott.


Korábban csak néhány tanulmány foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy milyen hatása van az ilyen műtéteknek a 2-es típusú diabétesz egészségügyi költségeire. Makary és kollégái 2235 súlycsökkentő műtéten átesett beteg egészségbiztosítási számláit elemezték négy éves időszakot áttekintve. Tapasztalataik szerint mindössze a 25 százalékuk szedte tovább a cukorbetegségre felírt gyógyszerét a műtét után fél évvel is, egy évvel később már csak 20 százalék, két év múltán pedig mindössze 15 százalékuk.


A tudóscsoport értékelése szerint, mivel a műtét évtizedekre biztosíthatja a súlycsökkenés fenntarthatóságát, a cukorbetegségből eredő komplikációk szintén hosszú távon elkerülhetők maradnak.


Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet a legalább 40 feletti testtömegindexszel (BMI) rendelkezők számára javasolja a súlycsökkentő műtétet.