A grépfrút segíthet a cukorbetegeknek

Vágólapra másolva!
Egy friss tanulmány szerint a grépfrút fogyasztása segíthet a cukorbetegeknek. A gyümölcsben lévő antioxidáns ugyanazokkal az előnyökkel jár, mint két különböző gyógyszer.
Vágólapra másolva!

A grépfrút keserű ízét adó naringenin nevű antioxidáns ugyanazt a pozitív hatást képes kifejteni, mint a jelenleg a 2-es típusú diabétesz kezelésére használt két különböző gyógyszer.


Cukorbetegség akkor alakul ki, amikor a szervezet nem képes a vércukorszint szabályozásához elegendő mennyiségű inzulin hormont előállítani. A naringenin a szervezet inzulinérzékenységét fokozza, ráadásul segít a betegeknek az egészséges testsúly megőrzésében is, ami lényeges része a cukorbetegség kezelésének. Étkezések után a vércukrokkal telítődik, melynek hatására a máj zsírsavakat, azaz lipideket állít elő hosszú távú raktározásra. A hízás különféle betegségek veszélyének teszi ki a cukorbetegeket, és csökkenti az inzulin hatékonyságát.


A kutatók rájöttek, hogy a naringenin hatására a máj raktározás helyett elégeti a zsírokat. Az antioxidáns hatása a Fenofibrate és a Rosiglitazone lipidcsökkentő gyógyszerekéhez hasonlít, melyeket a 2-es típusú diabétesz kezelésében használnak.


A kutatásban részt vevő Dr. Martin Yarmush Remarka szerint a máj ilyenkor úgy viselkedik, mint koplaláskor, vagyis a szénhidrátok helyett a zsírsavakat bontja le. A tanulmány szerzője, Yaakov Nahmias, a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatója úgy véli, a naringenin figyelemreméltó kezelés lehet a cukorbetegség ellen. A PLoS One szaklapban a következőket írta: "A gyógyszeripar már régóta keresi a naringeninhez hasonló vegyületeket, de kifejlesztésüket a biztonsági megfontolások hátráltatják."


Dr. Iain Frame, a Diabetes UK szervezet munkatársa ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy bár az eredmény valóban jelentős előrelépésnek számít a területen, nem szabad azt hinnünk, hogy a nagy mennyiségű grépfrút fogyasztása önmagában csodaszerként fog működni.