Rekordkísérletre készül a cukorbeteg pilóta

Vágólapra másolva!
A Brit Királyi Légierő egykori pilótája, aki egy időre éppen a cukorbetegsége miatt kényszerült a földre, most egy újabb rekordkísérlettel akarja megmutatni, hogy a repülésben ez a betegség sem jelenthet akadályt.
Vágólapra másolva!

A londoni Douglas Cairns vasárnap indult Hawaiiból, hogy a 14 500 kilométeres útja során az Egyesült Államok minden tagállamában leszálljon, és végül 50. állomásként Alaszkában érjen földet.


"Az egyik legfontosabb célja ennek a kísérletnek, hogy megmutassam, repülés közben hogyan lehet kezelni a cukorbetegséget" - mondta a pilóta indulása előtt.


Cairnsról 1989-ben derült ki, hogy diabéteszes, ez akkoriban a pilóta karrierjének végét is jelentette.


A 90-es évek végén azonban az Egyesült Államokban enyhítették a tilalmat, lehetővé téve, hogy az 1-es típusú cukorbetegséggel élők hobbipilótaként ismét repülhetnek.


A 47 éves pilóta a Beechcraft Baron típusú kétmotoros kisgépével már öt repülési rekordot hajtott végre, többek között ő volt az első, aki cukorbeteg pilótaként repülte körbe a Földet.


Az Egyesült Államok minden tagállamát érintő repülési rekord jelenleg 13 nap 22 óra és 22 perc. Cairns most ezt az időt akarja a felére csökkenteni: naponta legalább 11 órát kíván repülni úgy, hogy éjjelente legalább 5 órát aludni is tudjon.


A Nemzetközi Diabétesz Szövetség becslései szerint 230 millió cukorbeteg ember él a világon, akik 90 százaléka a 2-es - életmóddal befolyásolható - típusba sorolható.