Vágólapra másolva!
Az Amerikai Diabétesz Egyesület egy új kísérleti gyógyszer eredményéről számolt be: az antidiabetikum tartósan, és klinikai szempontból hatékonyan csökkentette a vércukorszintet 2-es típusú diabéteszben a vesék károsítása nélkül.
Vágólapra másolva!

Félmillió diabéteszes hazánkban


A Nemzetközi Diabétesz Szövetség becslése szerint a cukorbetegek száma 2030-ig világszerte 438 millióra nő. Hazánkban ez a szám mintegy félmillióra tehető.


A cukorbetegség visszaszorítása nagy kihívást jelent az orvostudomány számára. A hagyományos kezelések nem minden esetben bizonyulnak sikeresnek a ma leginkább elterjedt 2-es típusú cukorbetegséggel szemben, ezért új, hatásos és tolerálható eljárásokra van szükség.


Ebben a küzdelemben jelentős előrelépésnek számítanak a most publikált vizsgálat eredményei. Az új gyógyszer nagy előnye, hogy csak naponta egyszer kell szájon át szedni, és kifejezetten a 2-es típusú diabétesz kezelésére szolgál: amellett, hogy számottevően csökkenti a vércukorszintet, nem befolyásolja a betegek testsúlyát, illetve nem lép kölcsönhatásba más gyógyszerekkel sem.


Cél: a vesekárosodás elkerülése


Számos, hagyományos antidiabetikummal kezelt, 2-es típusú cukorbeteg vércukorszintjét nem sikerül tartósan a célértékre beállítani, ez pedig fokozza a diabéteszes szövődmények (pl. vesebetegség) kialakulásának kockázatát. Bár a vesekárosodás rendkívül gyakori a 2-es típusú cukorbetegek körében, a korai stádiumú veseműködés-zavart gyakran nem ismerik fel. Ez az a betegcsoport, amelynél hatásos és biztonságosabb gyógyszerekre van szükségünk.


Az új gyógyszer különlegessége abban rejlik, hogy kiürülése döntően nem a vesén keresztül történik. Enyhe-, illetve közepes fokú vesekárosodásban szenvedő cukorbetegek esetében nincs szükség a gyógyszeradagok módosítására.


Ugyanakkor a kísérleti stádiumban lévő gyógyszer más terápiákkal kombinálva is ugyanolyan hatékony, jelentős mértékben csökkenti a vércukorszintet, amelyet az inzulintermelés számottevő javulása kísér.


A vizsgálati eredmények alátámasztották, hogy a szájon át adott új gyógyszer csupán 5 százaléka ürül a vesén keresztül. Az eddigi adatok szerint a készítmény alkalmazásakor nincs szükség a gyógyszeradag módosítására, ami fontos előnyt jelent a gyógyszerválasztásnál.