Ételek, amelyek segítenek a nehéz percekben

Vágólapra másolva!
Ne tévesszen meg senki a diéta elnevezés az alábbi menüknél, mert nem a lemondásról vagy a fogyásról szólnak, hanem arról, hogy milyen tápanyagokat vigyünk be szervezetünkbe a kritikus pillanatokban, hogy mindig jól érezzük magunkat a bőrünkben.
Vágólapra másolva!

Libidó fokozó diéta


Libidónk a szakértők szerint annál magasabb, minél többet fogyasztunk a l-arginin elnevezésű aminosavban gazdag ételekből. Ezek a mogyorófélék, a szárnyasok és a tenger gyümölcsei. Biztosítják többek között a nemi szervek egészséges vérellátását, hogy minél jobban élvezhessük az együttléteket. Nehéz ételek fogyasztása esetén viszont a vér a belekbe áramlik, nem pedig a nemi szervekbe.


Fogyasszunk ezért olyan könnyű ételeket, amelyek egyformán tartalmaznak szénhidrátot (az energia miatt), fehérjét (az erő miatt) és egészséges zsírokat. Ez utóbbiak többek között fontosak a nemi hormonok termeléséhez is.


Menstruáció előtti diéta


A menstruáció előtti hangulatingadozások arra vezethetők vissza, hogy az agyban csökken a szerotonin szintje. Ezen azonnal segít, ha szénhidrátot fogyasztunk, mert az agy ebből szintetizál szerotonint.


A dietetikusok azt javasolják, hogy a szénhidrátokat fehérje vagy zsírok nélkül fogyasszuk, például együnk édesburgonyát vagy teljes kiőrlésű kekszet. Azonban ne tömjük magunkat egész nap szénhidráttal, főként késő délután vagy este ne, amikor a tünetek a legrosszabbak, ilyenkor fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt és fehérjét, amelyek eltelítenek.


Felejtsük el a sót, ám gondoskodjunk megfelelő magnézium- kalcium- és D-vitamin bevitelről.


Puffadást megelőző diéta


Egyes ételkombinációk (fehérje plusz szénhidrát) puffasztanak, így a fehérjéket fogyasszuk zöldségekkel és zsírokkal, és ugyanígy külön vigyük be a szénhidrátokat is.


Kerüljük az olyan puffasztó ételeket, mint a bab, a brokkoli, a káposzta, a karfiol, a szénsavas üdítők és a mesterséges édesítők. Fogyasszunk inkább magas víztartalmú ételeket, például uborkát, görögdinnyét és krémleveseket. Ezek hidratálják a szervezetet, és lapos hasat varázsolnak.


Az ananászban található emésztőenzim, a bromelin is csodákat tehet, mivel lebontja a fehérjéket, és serkenti az emésztést. Aki hajlamos visszatartani a vizet, felejtse el a magas sótartalmú ételeket, egyen helyette inkább káliumban gazdag avokádót vagy banánt, amelyek segítségével megszabadulhat a felhalmozott víztől.


Ha a székrekedés a gond, a gyümölcsökben és a teljes kiőrlésű gabonában található oldhatatlan rostok jelenthetik a megoldást.


A mentatea is csökkenti a puffadást és serkenti az emésztést.


Intenzív szellemi munka előtti diéta


Ha ma topon kell lenned a munkahelyeden, reggelire fogyassz fehérjét, ez serkenti az agyműködést. A tirozin aminosav például kifejezetten éberré tesz. Jó választás a tejeskávé - péksütemény kombináció, ám vigyázat, a túl sok koffein remegést okozhat, és fokozhatja a stresszt.


Korlátozzuk tehát koffeinfogyasztásunkat, és kerüljük a fehér lisztből készült termékeket (kenyér, tészta) és a fehér cukrot. Válasszunk inkább komplex szénhidrátokat tartalmazó, teljes kiőrlésű lisztből készült élelmiszereket. Ezek lassabban szívódnak fel, és kevésbé ingadozik tőlük a vércukorszint.


Egyes vizsgálatok szerint a C-vitamin nyugtatóként hat, és segít leküzdeni a nagy nyomással járó helyzeteket.


Vashiány esetén vérünk kevesebb oxigént képes szállítani, így fáradtabbnak érezhetjük magunkat. Ez ellen vasban gazdag ételekkel, például babbal vagy marhahússal védekezhetünk.


Másnaposság elleni diéta


Megfelelő ételekkel a másnaposság tünetei is elmulaszthatók. A dietetikusok javaslata szerint ilyenkor érdemes fehérjében gazdag, de szénhidrátban szegény reggelivel kezdeni a napot, például friss zöldséglével. Koreai kutatók szerint a spárga is jó másnaposság ellen, mivel serkenti az alkoholbontó enzimek működését.


A kurkumával ízesített tojásfehérje is csodákat tehet, mivel a fűszernövényben található biofalvonoid, a kurkumin a cisztein aminosavval együtt segít eltakarítani az alkohol bontásából származó mérgező vegyületeket, például az acetaldehidet.


De jó választás a gabonapelyhekben és a lazacban megtalálható B6 és B12 vitamin is. Emellett a magnézium és a kálium (megtalálható a mogyoróvajban és a banánban) segít elűzni a fejfájást.


Akármilyen népszerű is a szólás, a kutyaharapást nem szőrével kell gyógyítani, az alkoholfogyasztás csak tovább károsítja a májat. A paradicsomlé azonban tele van káliummal, és az alkohol lebontását elősegítő fruktózzal. Hányinger ellen igyunk elegendő vizet vagy gyömbérteát.