Egészséges a reggeli sült szalonna

Vágólapra másolva!
Az angol reggelihez hozzátartozik a szalonna, a kolbász, a tojás, a bab, a grillezett paradicsom és gomba. Táplálkozástudósok szerint ezek jobbat tesznek a szívnek, a csípőbőségnek és a vérnyomásnak, mint a szénhidrátban gazdag gabonapelyhek és péksütemények
Vágólapra másolva!

A kutatók azt feltételezik, hogy a zsírban sült ételek beindítják a szervezet anyagcseréjét, így könnyebben égetjük el a további étkezések során bevitt kalóriákat. Ezzel szemben a gabonapehely és a pékáru csak a szénhidrátok lebontását serkenti, olvasható az International Journal of Obesity című elhízással foglalkozó szakfolyóiratban.


A birminghami Alabama Egyetem kutatói kiadós, zsírban gazdag reggelit, valamivel szerényebb ebédet és könnyű vacsorát javasolnak. A régi mondás, miszerint reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, és vacsorázz, mint egy koldus, lehet a kulcs az egészséges test és lélek felé vezető úton.


Nagyon fontos a nap első étkezése


A vizsgálat a különböző időpontokban elfogyasztott különböző ételek hatásait vizsgálta. Az ébredés után zsírban gazdag ételt kapott kísérleti egerek egészségesek maradtak, azonban a szénhidrátban gazdag reggelit fogyasztó állatokra ez nem volt igaz, ők híztak és a cukorbetegség kockázata is megemelkedett náluk. A rajtuk végzett vérvizsgálatok pedig azt is kimutatták, hogy megnőtt a szívbetegség és a stroke esélye is náluk.


"A nap első étkezése programozza be anyagcserénket az adott napra" - mondta el a Daily Mail újságírójának Dr. Martin Young kutató. "Az eredmények azt mutatják, hogy a szénhidrátban dús reggeli a szénhidrátok felhasználását serkenti, míg a zsírban gazdag ételek mind a szénhidrátok, mind a zsírok anyagcseréjét fokozzák."


"Az eddigi tanulmányok az ételek típusát és mennyiségét vizsgálták, de senki sem foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy az időzítés befolyásolja-e a testsúlyt" - tette hozzá Molly Bray professzor, a tanulmány társszerzője. "Most azonban sikerült kimutatnunk, hogy amennyiben hatékonyan szeretnénk feldolgozni a napközben bevitt vegyes táplálékokat, hasznos lehet a magasabb zsírtartalmú reggeli" - folytatta a professzor.


Ez a kutatás nem az első, amely megerősíti a bőséges reggeli jótékony hatásait. Egy dél-amerikai tanulmány szerint azok, akik napi kalóriabevitelük felét reggelire fogyasztották el, többet fogytak, mint akik csak egy keveset reggeliztek. Egy másik amerikai tanulmány viszont arra jutott, hogy a szénhidrátok reggeli fogyasztása előnyös abból a szempontból, hogy csökkenti a napközbeni édesség utáni vágyat.